Logo internetbode.nl/steenbergen

Lenige lichamen en hoge prestaties tijdens turnweekend in Dinteloord

DINTELOORD – Samen met De Kieviten Fijnaart organiseerde HMS Dinteloord de 2e turn voorwedstrijden in De Buitelstee te Dinteloord. Een kleine 400 turnsters namen deel aan de wedstrijd. De Buitelstee was omgetoverd tot één grote turnhal. De tribunes waren druk bezet. Opvoeringen met bijna onmogelijke wendingen via het lichaam waren er te zien. Bewondering en verbazing was te lezen op gezichten van de toeschouwers. Een enkele keer ging het ook mis. 

Het zijn meisjes, geen enkele jongen deed er mee, die actief deelnamen aan de 2e voorwedstrijden. Het zijn meisjes die uren per week trainen om deel te kunnen nemen. “Kinderen in de selectie stoppen eigenlijk niet”, laat Wendy van de Reest, bestuur HMS Dinteloord, weten. Er bestaat recreatieturnen waarbij er één uur in de week wordt geoefend, maar selectieturnen is toch andere koek. Hier moet flink voor getraind worden, minimaal twee keer twee uur per week of meer.

Trainingen Dat is te zien aan de soepelheid die wordt getoond voor het grote publiek. De turnsters van alle categorieën zetten letterlijk hun beste beentjes voor. Per ronde zijn er zes categorieën. Van de Reest: “Zo’n training begint reeds maanden tevoren.” Ook wethouder Petra Lepolder geniet van de turnsters. Lepolder: “Het is mooi om te zien. Ik ben verbaasd over de klappen die het lichaam te verduren krijgt. Het is gewoon knap wat ze doen.” De meisjes zijn het gewend. Urenlange trainingen per week zet hun lichaam op de juiste plaats bij hun sprongen met wendingen.

Schroefsalto Op de eerste dag van de 2e voorwedstrijd was het erg druk. “Dat komt omdat er ook een avondronde was op de eerste dag”, laat Wendy van de Reest weten. En waar honderden sporters samenkomen om hun beste kunnen te uiten, daar gebeurt er weleens wat. Op de eerste dag waren er een aantal blessures. Een paar keer een enkel dubbel geklapt volgens de organisatie. Op de tweede dag was er een ietwat zwaarder letsel. Een turnster van Olympia Wernhout kwam op haar elleboog terecht tijdens haar schroefsalto. Net voor het einde van de wedstrijd werd ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een diepe teleurstelling.

Jarig “Waar men fysiek bezig is, daar is een kans op blessure aanwezig”, laat Petra Lepolder realistisch weten dat wordt beaamd door het bestuur HMS Dinteloord. Tijdens de uitslagen van de categorieën, waarbij wethouder Lepolder veel medailles mag uitreiken, wordt eerst Wendy van de Reest in het zonnetje gezet. Zij is op de tweede wedstrijddag jarig. Ze wordt toegezongen door het publiek en de aanwezige turnsters. Zelf vindt ze het een mooie sport. Van de Reest: “Wat die kleintjes allemaal kunnen en als je dan die koppies ziet, ik vind het prachtig. Het is ook de passie. Ze moeten er hard voor trainen.” Een overzicht van winnaars is onder andere te zien op de website van HMS-Dinteloord.nl

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLEDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief