Afbeelding

Peter Jongenelen: “Elke keer als ik de ijsbaan zie, geniet ik.”

Algemeen

STEENBERGEN – De Markt in Steenbergen ligt er verlaten bij zonder ijsbaan. Geen schreeuwende plezierkreten vanwege ijspret, geen vrolijke muziek en lichten die de Markt een sfeer en kleur geven. Het IJsfestijn in Steenbergen is voorbij. De groei is merkbaar geweest de afgelopen periode. Niet alleen de fysieke grootte van de ijsbaan zelf met een apart deel voor de allerkleinsten, ook het team van de Stichting IJsfestijn Steenbergen groeide tot groot genoegen van het bestuur.

“We zeggen volmondig ja voor het doorgaan van het IJsfestijn”, laat Kees de Bruin, bestuurslid van Stichting IJsfestijn Steenbergen, vrolijk weten. De organisatie blikt terug op een goede periode. De Bruin: “De reacties uit de bevolking zijn erg mooi. Ze zijn trots dat er een ijsbaan is.” Die trots begint al bij het bestuur met een enthousiaste groep vrijwilligers.

Vrijwilligersavond Voordat de ijsbaan open ging begin december 2016, waren er nog vrijwilligers nodig. Het bestuur hoopte op een 70-tal vrijwilligers. Peter Jongenelen: “Er kwamen boven het gewenste aantal vrijwilligers.” Maar liefst 72 vrijwilligers mocht het bestuur tegemoet zien de afgelopen periode. Ieder met hun eigen beschikbaarheid en inzet. Die vrijwilligers worden in de week na de sluiting van het IJsfestijn meteen in het zonnetje gezet. De werkgroep van het IJsfestijn gaat deze vrijwilligers verzorgen. Ze komen hiervoor samen in Buddha’s aan de Markt in Steenbergen.

Gemis Peter Jongenelen, voorzitter Stichting IJsfestijn Steenbergen, laat weten: “Het mooiste vind ik de week voor de opening. Er wordt volop gebouwd. Dan is er de opening door Sinterklaas en de burgemeester. Je bent dan eigenlijk helemaal kapot. Maar als je dan de eerste glimlach van kinderen ziet op het ijs, dat is alles.” Wekenlang is er vertier en zijn er talloze activiteiten. Mensen genieten van de winterse sfeer. Het moment dat de ijsbaan weer plaats moet maken voor een lege Markt geeft een ander gevoel. Jongenelen: “Dat is toch wel een weemoedig gevoel. Een gemis, want elke keer als ik de ijsbaan zie, geniet ik.”

Finetuning Er zijn minder ongevallen te melden dit seizoen in vergelijking met het voorgaande jaar. Wel moest er een man met een ambulance naar het ziekenhuis. Zijn knie ging uit de kom. Het is een pech die op iedere ijsbaan kan voorkomen. Hoewel de organisatie zo optimaal mogelijk functioneert, zijn er toch verbeterpunten volgens Kees de Bruin. “We gaan de activiteiten nog meer finetunen. Zo wordt de entertaining bij het avondprogramma uitgebreid en komt er meer voor de jeugd. Ook aan de dagbesteding voor gehandicapten gaan we meer vorm geven.” Het IJsfestijn is gesloten, maar het bestuur heeft de komende maanden nodig om de volgende editie wederom tot een schaatssucces te maken.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief