Afbeelding

Oprichter Praktijk De Sleutel stopt na ruim 20 jaar

Algemeen

STEENBERGEN – Ver voordat Praktijk De Sleutel een feit was, werkte Herman Meerbeek in het onderwijs. Pas op latere leeftijd ging hij orthopedagogiek studeren en startte hij de psychologische praktijk die uitgroeide tot een paar vestigingen in Steenbergen en Bergen op Zoom. Nu hij de pensioen gerelateerde leeftijd heeft bereikt, stopt hij en verhuist hij terug naar de Achterhoek. Hiermee valt een bekende psycholoog weg in Steenbergen en omgeving. De praktijk krijgt een nieuwe toekomst.

Kort na de oprichting van Praktijk De Sleutel in 1995, een psychologische praktijk, groeide het aantal cliënten. De vrouw van Herman Meerbeek, Joke Meerbeek-Heersink, kwam er snel bij om de werkzaamheden te ondersteunen met neventaken. Beiden hebben een achtergrond in het basisonderwijs. Herman Meerbeek was destijds begeleider in speciaal onderwijs en zijn vrouw remedial teacher. Pas op latere leeftijd ging hij orthopedagogiek studeren aan de universiteit van Leiden. Meerbeek: “Ik vind het erg leuk om iets op te zetten, om zelf invulling te geven aan het werk. Ik heb daarbij veel interesse in het gedrag van mensen en hun drijfveren.”

Uniek en gelijkwaardig Een periode van sterke groei volgde. Vooral kinderen en jongeren, wat tot op heden nog steeds het geval is, bezoeken de praktijk. Om aan alle aanvragen te kunnen voldoen, groeide de praktijk uit met meerdere deskundigen op het gebied van orthopedagogie en psychologie. Herman Meerbeek: “Er moet altijd gekeken worden wat er bij iemand past. Het is belangrijk dat alle mensen uniek en gelijkwaardig zijn. In de loop der jaren heb ik met allerlei mensen gewerkt, van hoogopgeleiden tot analfabeten.” Per 1 augustus 2016 zullen hij en zijn vrouw de taken gaan neerleggen en overdragen aan een nieuw team.

Voortzetting en specialisaties In dit team zit zijn eigen dochter Marieke Sijbertsma-Meerbeek die de praktijk mede zal voortzetten, samen met Diana van Vlimmeren-Buijs en Inge de Kroon. “Het is fijn dat de praktijk wordt voortgezet door jonge enthousiaste mensen met eigen specialisaties. Ik zal me meer gaan bezighouden met mijn hobby genealogie.” Herman Meerbeek verhuist met zijn vrouw terug naar hun roots in de Achterhoek. “We hebben drie zonen en één dochter, maar ook 10 kleinkinderen. En dat worden er nog 12. Daar willen we wat meer aandacht aan gaan geven”, laat de bijna gepensioneerde psycholoog vrolijk weten.

Team is sleutel Hoewel ze pas op latere leeftijd de psychologische praktijk zijn begonnen, neemt het echtpaar Meerbeek ervaring mee van een heel leven en vele levens waarnaar ze hebben geluisterd. Meerbeek: “Het is fijn om mensen te helpen. Nog steeds zijn er heel veel mensen met angsten en onzekerheden. We hebben ons altijd erg betrokken gevoeld bij de mensen, maar het is belangrijk dat eigen verantwoordelijkheid genomen wordt. Iets gaat niet vanzelf over.” Het nieuwe jonge team kan een toekomst tegemoet gaan waarbij psychologische hulp onontbeerlijk zal zijn. Herman Meerbeek en zijn vrouw kijken met trots naar hun praktijk. “Het hele team is de sleutel. Dat zijn niet alleen ik en mijn vrouw.”

De psychologische praktijk De Sleutel blijft een familiebedrijf. BIJDRAGE EN FOTO CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief