Herdenking bevrijding Welberg

Algemeen

WELBERG - Op de eerste zondag van november, zondag 1 november aanstaande, om 15.00 uur worden bij het Welbergse bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg weer de bevrijding van 1944 herdacht en de slachtoffers die daarbij vielen. Dat gebeurt inmiddels al vele jaren en de bevrijdingsklok van Welberg is inmiddels een begrip.

De herdenking op Welberg is eigenlijk de laatste in de jaarlijkse reeks herdenkingen van de Slag om de Schelde. Bij Welberg was het laatste, onvoorziene gevecht van die grote Canadese bevrijdingsactie die was bedoeld om de haven van Antwerpen weer bruikbaar te krijgen voor de verdere bevrijding van West-Europa. De toenmalige strijd in Zeeland en West-Brabant zoals in Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen, hangt dan ook in dat kader samen.

Overal in West-Brabant en Zeeland wordt ook dit jaar die Slag om de Schelde van 1944 herdacht. Toch voegt de herdenking bij Welberg nog wat toe. Natuurlijk gaat het vooral over de plaatselijke slachtoffers maar, als laatste herdenking in een reeks, wordt op Welberg aan alle bezoekers ook de kans geboden zelf hun betrokkenheid bij het herdenken en het koesteren van de vrijheid uit te drukken door het mee-luiden van de klok.

Bij de ceremonie op Welberg worden bloemen gelegd door een vertegenwoordiging van de Canadese ambassade, door de burgemeester van Steenbergen, de dorpsraad van Welberg en vanuit de werkgroep die de herdenking organiseert. Verder wordt medewerking verleend door pastor Sebastian Chazhoor van de Sint Anna Parochie, de John F. Kennedy groep van het Welbergse jeugdwerk en re-enactment groep Maple Leaf uit Bergen op Zoom.

Bij het herdenken op Welberg gaat het steeds om het verbinden van de strijd en pijn van het verleden met de koestering van vrijheid in het heden. Steeds wordt geprobeerd daar ook op creatieve wijze uitdrukking aan te geven. Zo bloeide er voor het monument deze zomer een vrijheidsveld van meer dan een hectare klaprozen. Eerder werd ook aan de bezoekers van de herdenkingen klaprozenzaad uitgedeeld om zelf dat Canadese symbool van herdenking uit te zaaien. Een nieuw initiatief wat reikt tot in Canada staat op stapel. Bij de aanstaande herdenking zal daar de aftrap voor worden gegeven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief