Drie ton boete door verlate ambulances

algemeen

STEENBERGEN - De Regionale Ambulance Voorziening Brabant Midden-West-Noord waarvan onder andere de gemeente Steenbergen deel van uitmaakt, moet bijna drie ton boete betalen aan de zorgverzekeraars betalen. Oorzaak hiervan is het feit dat in 5% van de gevallen de ambulance niet binnen 15 minuten na de oproep ter plaatse was. Bovendien zijn er 6000 meer ritten gereden dan begroot, wat een naheffing betekent. Ook de gemeentelijke bijdrage zal omhoog gaan, omdat de aantal ritten ook de komende jaren zal stijgen.

DOOR VERA DE GEUS

Over de begroting van de Regionale Ambulance Voorziening Brabant Midden-West-Noord kan de gemeente nog niet inhoudelijk reageren, omdat de gemeentelijke bijdrage daar abusievelijk niet in is opgenomen. Er moet echter wel een boete van bijna 300.000 euro betaald worden. De prestatieafspraken met de zorgverzekeraars zijn namelijk niet nagekomen en te vaak kwam een ambulance 'te laat' op locatie aan. Positief is wel dat het aantal overschrijdingen is gedaald.

Meldkamer Financieel minder positief is dat in 2014 in de regio 88.000 keer een ambulance moest uitrukken, terwijl er 82.000 ritten begroot waren. Dat betekent een aanzienlijke naheffing. Ook voor de toekomst zitten er voor de gemeenten hogere kosten aan verbonden, omdat verwacht wordt dat het aantal ritten nog verder zal stijgen. Bovendien worden er extra mensen op de meldkamer gezet om het aantal oproepen te verwerken. In 2014 moest de ambulance in de regio 6000 keer vaker uitrukken dan verwacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief