Afbeelding

Werkgroep Behoud Gummarus heeft een plan

Algemeen

STEENBERGEN – Ze zijn bijna drie jaar bezig en zijn eigenlijk voortdurend bezig om de grote Gummaruskerk in Steenbergen hoog te houden. Het gaat hier om de Werkgroep Behoud Gummarus die zich grotendeels bekommert om het gebouw van de Gummaruskerk, als monument. Het gaat om de zorg en de toekomst van het gebouw. Deze nieuwe werkgroep brainstormt regelmatig. Er is een plan gemaakt dat momenteel bij het Bisdom Breda ligt. Gesprekken met andere partijen zijn gaande.

“Iedereen van Steenbergen heeft belang bij deze kerk”, is een statement die wordt geuit door de Werkgroep Behoud Gummarus hoort. De werkgroep bestaat uit Jan Gelten, Bram Hommel, Els Verbeek, Adrie Hommel, Hans Oerlemans, Carla Ligtenberg, Nico Eskes en Johan van Gils. “Het monument Gummarus staat centraal”, laat voorzitter Adrie Hommel weten. “Het geloof staat niet primair centraal. Dat hoort bij de parochie kern commissie (PKC) van de Gummarus en het bestuur van de Sint Annaparochie.” Doch, het geloof moet wel uitgedragen blijven worden.

Deskundigheid Naast deze werkgroep, de PKC en het bestuur van de Sint Annaparochie is er ook nog een activiteitencommissie die uit de PKC is ontstaan. Bij zo’n grote immense kerk horen veel structuren om een en ander in goede banen te leiden. Adrie Hommel: “De Werkgroep Behoud Gummarus bestaat uit mensen met een eigen deskundigheid die erg belangrijk is voor beslissingen die genomen moeten worden. We houden daarbij altijd rekening met het geloof en zullen het sacrale gedeelte met respect behouden bij evenementen en activiteiten. Initiatieven worden altijd besproken met het pastorale team en de PKC. We willen dat deze kerk blijft bestaan. Als de Gummaruskerk in Steenbergen verdwijnt, valt het karakter van Steenbergen weg.”

Plan Een ondersteunende constructie waarbij de gemeente de indrukwekkende kerk in Steenbergen in stand houdt, is er nog niet. “We zijn wel in gesprek met het college en politiek verantwoordelijken, maar er is nog geen sprake van financiering”, vertelt Adrie Hommel. “We hebben ook bezoek gehad van Petra Stassen, directeur van Kerkelijk Waardebeheer. Zij heeft het gebouw goed bekeken. Grote aanpassingen in het gebouw zijn moeilijk. Er zijn nog geen vaststaande plannen voor een herindeling. Wel hebben we een plan gemaakt dat goed is gekeurd door het Sint Annaparochiebestuur. Dat plan ligt nu bij bisschop Liesen.”

Geloofsaspect In dit plan zijn onder meer zaken beschreven om de combinatie van de eredienst en de activiteiten die gehouden worden in het kerkgebouw bruikbaar en aanvaardbaar te maken. Het geloof moet daarbij uitgedragen blijven worden. Vieringen moeten zo intiem mogelijk gemaakt worden. De buitenkant van deze kerk valt onder het erfgoedbeleid. “Soms worstelen we nog met het feit wat wel en niet aangepast moet worden. Het is de belangrijkheid van de kerk die op de markt gebracht moet worden.” Eén van die belangrijke activiteiten is het aankomende evenement met Dana Winner. Bram Hommel: “Ook hierbij is het geloofsaspect aanwezig. Ik open het kerstconcert en er worden bloemen uitgereikt. Er zijn zo’n 128 vrijwilligers actief voor de Gummaruskerk. Zij zorgen ervoor dat de verbinding blijft.”

Kerstconcert Het grote Kerstconcert met Dana Winner en het Casembroot Koor wordt gehouden op donderdag 21 december 2017 om 20.00 uur in de Gummaruskerk te Steenbergen. Entreekaarten ad € 32,00 zijn te verkrijgen bij Boekhandel Vermeulen, Slijterij en wijnhandel Veraart en Hema in Steenbergen. Ook bij de Hema in Halsteren zijn deze entreekaarten te koop en zelfs in Sint-Maartensdijk zijn de kaarten via De Thoolse Taxi verkrijgbaar.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief