Kinderen popelen om wederom de Driekoningentocht te lopen in de straten van DrieVierde FOTO CLAUDIA KOOLE
Kinderen popelen om wederom de Driekoningentocht te lopen in de straten van DrieVierde FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Echte baby in levende kerststal van DrieVierde

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN – Wijkvereniging DrieVierde in Steenbergen houdt ieder jaar de datum van Driekoningen (6 januari) in ere door met kinderen zingend langs de deuren te gaan. Dat gaat al 23 jaar zo. De Driekoningenviering werd afgesloten met een levende kerststal waarin een echte baby als kindje Jezus ligt.

In de Wilhelminastraat, Julianastraat, Emmastraat en Doornedijkje worden bewoners steevast ieder jaar bezocht door zingende kinderen aan de deur op 6 januari, de dag van Driekoningen. Met een beetje geluk ontvangen ze snoep. "Al het snoep wordt verzameld in een bolderkar en wordt uiteindelijk verdeeld onder de kinderen", laat Ad Vermeulen weten van wijkvereniging DrieVierde in Steenbergen. De wijk achter de Kade in Steenbergen kent een gevuld programma voor de bewoners. De saamhorigheid is daarin terug te zien, zoals het Driekoningenfeest.

Kroon
Arnold van der Heijden, eveneens van wijkvereniging DrieVierde: "Aan het einde van het langs de deuren gaan, is er een levende kerststal. Bij Maria en Jozef is dan een echte baby aanwezig." Die levende kerststal is er niet heel de avond. Dat kent een praktische reden. "Nee, dat zou anders veel te koud zijn voor de baby om daar zo lang te liggen", zegt Ad Vermeulen. Het is aandoenlijk om de kinderen te zien staan met een kroon op hun hoofd. Het moment dat er wordt aangebeld bij mensen is altijd spannend. Wordt er opengedaan of niet? En als er wordt opengedaan, worden bewoners getrakteerd op vrolijke Driekoningliedjes. Dan is het een verrassing of de kinderen iets krijgen of niet.

Lichtjes
Bibi (11) loopt mee met de Driekoningenroute. "Ik vind het stalletje het leukst. Soms krijgen we ook geld van mensen. En andere mensen zeggen weleens, ik heb niks." Maar dat komt niet veel voor. Iedereen ontvangt tevoren een brief wanneer kinderen aan de deur komen. Hero (11) loopt ook mee. "Ik vind het snoep lekker. Ieder jaar loop ik mee. Het is leuk om bij mensen langs te gaan." Samen met ouders en grootouders gaan ze door het donker bij mensen aan de deur langs. Het is een lichtvolle stoet die door de straten trekt. Daar waar de levende kerststal staat, branden talloze kaarsjes in lege potjes en glazen. Het is er gezellig en gemoedelijk.

Kerstcyclus
Driekoningen worden ook wel de Drie Wijzen uit het Oosten genoemd die de ster volgen om kindje Jezus te gaan aanschouwen. Ieder jaar is zo'n kindje neergestreken in de wijk DrieVierde te Steenbergen. De ster kan tot daar gevolgd worden. De oorspronkelijke geschenken die de Drie Wijzen bij zich hebben zijn wierook, goud en mirre, metaforen met diepere betekenissen. De traditie van Driekoningen in Nederland heeft iets weg van een Halloweenavond. Dan gaan er eveneens groepjes kinderen langs de deuren en ontvangen snoepjes. Over twee jaar viert de wijkvereniging DrieVierde een jubileum van 25 jaar. In 2020 zal dat ongetwijfeld een hele speciale Driekoningenviering worden. In deze vier straten van deze wijk wonen zo'n 130 mensen, maar eenieder, ook buiten deze wijk, kan jaarlijks de levende kerststal aanschouwen om de laatste periode van de kerstcyclus te ervaren die officieel duurt tot 2 februari Maria Lichtmis.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief