De heren van Rho adviseurs leggen het voorlopig ontwerp centraal dorpsplein Welberg voor.
De heren van Rho adviseurs leggen het voorlopig ontwerp centraal dorpsplein Welberg voor. Foto: Claudia Koole

Inrichting dorpsplein Welberg houdt gemoederen bezig

Door: Remko Vermunt Algemeen

WELBERG – In dorpshuis De Vaert te Welberg werd een voorlopig ontwerp gepresenteerd, door de adviseurs van Rho, voor het Centrumplan Welberg. Het centrale dorpsplein dat er moet komen, kent nog diverse punten van aanpassing, zo blijkt uit de interactieve avond die werd gehouden. De brug, de Pannakooi en het fietspad zijn nog punten van discussie gelet op reacties van aanwezigen. Plaats voor een schaatsbaan lijkt er niet meer te zijn.

Het is nagenoeg dezelfde groep, ter grootte van zo'n 20 mensen, die aanwezig is in De Vaert tijdens de presentatie van het voorlopig ontwerp Centrumplan Welberg. Er komen trappen aan de waterkant, omgeven door een bloemenrand. Volgens de adviseurs van Rho zorgen bloemen voor kleur met een prettige loop naar het water. "Maar kinderen gaan echt niet door de paadjes die aangelegd worden hoor", is meteen een reactie die uit het publiek komt.

Panna
Wethouder Cors Zijlmans vraagt zich af of de waterkant niet breder gemaakt kan worden. Nu liggen er leidingen die hiervoor verlegd moeten worden. Dat is hoge kostenpost volgens de adviseurs voor leefruimte van Rho. Zijlmans: "Maar als het nu niet breder wordt gemaakt, komt het er niet meer van." De geplande Pannakooi, een sportveldje op maat waarin het Surinaamse woordje panna met betekenis poortje is aangebracht, komt dichtbij het water te liggen. Dasja Abresch, inwoonster Welberg: "Waarom ligt die Pannakooi eigenlijk aan de waterkant?" Hier blijken diverse redenen voor te zijn.

Balspelletje
De Pannakooi mag geen hangplek worden voor jongeren op een donkere plek, er moet een gebied overblijven voor grotere objecten en om evenementen te houden en het is belangrijk om de entree van basisschool Pius X minder verstopt te maken. Maar wie goed nagaat, weet dat een balspelletje bij water andere consequenties kan hebben. Een bal ligt zo in het water. Er komt weliswaar een haag om de Pannakooi heen die zo'n 1.20 mtr hoog zal zijn. Hoger maken is geen optie. Een reactie uit het publiek: "Dan valt de sociale controle weg. Nu liggen de slagroompatronen er al voor het oprapen. Wat gaat er dan gebeuren?" De Pannakooi blijkt overigens te klein voor een schaatsbaan.

Aperots
Er wordt geopteerd voor een hekwerk. Maar visueel is dit niet aantrekkelijk. Wethouder Marijke Vos: "We hebben juist ons best gedaan voor een mooie, creatieve omgeving met licht." Naast de Pannakooi komt er een berg, een rots, te liggen. Dit moet een bijzonder object zijn, visueel gezien. Heel even wordt er gesproken van een echte Welberg en Cors Zijlmans noemt het voor een moment een aperots. Reacties uit het publiek blijven divers: "Als er van die snotneuzen komen, gooien ze de lampen kapot" tot aan "De indeling klopt wel. Het wordt heel knus. En die berg is ook heel leuk."

Zoen & Zoef
Een inwoner uit de Kapelaan Kockstraat spreekt zich uit over de nieuwe brug die er komt. Hij is het er niet mee eens. Martin Meulblok, beleidsmedewerker gemeente Steenbergen, bijgestaan door wethouder Vos: "Dit is de beste oplossing gebleken. Er zijn verschillende ontsluitingsmogelijkheden voorgelegd. Het is al besloten door de politiek." Hierop antwoordt de bewoner: "De politiek zal me wat. Dit gaat een godsvermogen kosten. Het baart mij echt zorgen." Mogelijkheden voor bezwaar zijn er nog volgens Meulblok. En zo wordt het fietspad ook nog nader bepaald tussen bomen en komt er een Zoen & Zoef zone: een afzetplaats voor schoolgaande kinderen. Nu breekt de periode aan voor uitwerking op detailniveau met in 2019 een oplevering van een centraal dorpsplein.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief