Tot in de details zagen de vrouwen er precies hetzelfde uit
Tot in de details zagen de vrouwen er precies hetzelfde uit Foto: The Fatsisters

Laatse carnaval voor de bejubelde Fatsisters

Door: Remko Vermunt Algemeen

KRUISLAND - Ze doen dit jaar nog één keer mee, maar na achttien jaar is het voor The Fatsisters uit Pompedurp (Kruisland) genoeg geweest. Van de zeventien keer dat ze meeliepen tijdens de optocht in Kruisland wonnen ze zestien keer de eerste prijs en slechts één keer de tweede prijs. Bep van Merriënboer, Kitty Godschalk en Rikie Antens kijken nu al met weemoed terug op wat ze zelf noemen 'de mooiste tijd van hun leven'.

Aan de eettafel bij Bep van Merriënboer is er haast geen speld tussen te krijgen als de drie vrouwen terugblikken op bijna achttien jaar The Fatsisters. "Oh, wat zagen we er toen nog jong uit", roept één van de vrouwen. "En weet je nog dat we verkleed waren als padvinders", roept de ander enthousiast. Meteen worden de fotoalbums erbij gepakt en wordt een foto gezocht van de bijna twintig vrouwen, allemaal gekleed in hetzelfde padvinderskostuum. "Die kostuums maakten we altijd helemaal zelf en tot in de details zagen we er hetzelfde uit", vertelt Rikie Antens. "Alleen de pruik maakten we niet zelf, die kochten we dan. Maar ook die werd flink onder handen genomen door ons", lacht ze. Er ging enorm veel tijd zitten in het maken van die kostuums en dat is één van de redenen dat The Fatsisters ermee stoppen.

Leeftijd

"Bep was altijd verantwoordelijk voor het maken van de patronen", legt Antes uit. "Er kwam altijd een idee vanuit de groep en met een kleinere groep werkten we dat verder uit." Maar het maken van de patronen kostte Bep veel tijd en energie en daarom besloot Van Merriënboer dat dit jaar de laatste keer zou zijn voor haar. "We zijn ooit begonnen met twintig Fatsisters en in de loop van de jaren zijn er al een paar afgevallen", vertelt ze. "We hebben al eerder overwogen om te stoppen, want we zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd." Toen The Fatsisters in 2000 werd opgericht was de oudste 'Fatsister' vijftig jaar. "Nu is de jongste vijftig jaar en de oudste is 67 jaar." Toch beleven ze nog veel leut aan de carnaval én het meelopen in de optocht, maar vorig jaar besloten de zeventien overgebleven Fatsisters dat dit jaar hun laatste zou worden. "We wilden er niet opeens mee stoppen, zonder afscheid te nemen van Kruisland."

Oprichting

Wat The Fatsisters dit jaar voor het Pompedurpse publiek in petto heeft blijft nog even geheim, maar naar eigen zeggen nemen ze in stijl afscheid. "Niet over de top en niet op 't randje, maar wel in Fatsistersstijl en daarna is het goed geweest." Toch betekent dat niet het definitieve einde van de grote groep, want in de loop van de jaren is een hechte vriendschap ontstaan. "The Fatsisters zijn in 2000 opgericht door vier vrouwen die iets leuks wilden doen rondom de millenniumwisseling." De oprichtsters kenden elkaar van de ouderraad en ze besloten alle vier een paar extra vrouwen te benaderen. Het resultaat werd een groep van twintig vrouwen die - geïnspireerd door Sister Act - meededen aan de optocht in Kruisland als een gospelkoor: The Fatsisters. "Sommige vrouwen kenden elkaar alleen van zien en anderen kenden elkaar al beter, maar het is heel bijzonder dat al die verschillende mensen bij elkaar zo'n leuke groep is geworden. We hebben nooit een conflict gehad. Als wij met z'n allen samen zijn, dan weten we: het is goed."

Toekomst

Daarom hebben de vrouwen op voorhand al afgesproken om elkaar in ieder geval twee keer per jaar te blijven zien. "Dan gaan we gewoon met z'n allen iets leuks doen. Anders weet je hoe dat gaat, dan gaat zo'n vriendschap verwateren", stellen de vrouwen. "Maar volgend jaar met carnaval zullen we waarschijnlijk wel afspreken", denkt Kitty Godschalk. "Dan kunnen we misschien één van onze oude kostuums nog eens aandoen en met z'n allen naar de optocht kijken." Maar welk kostuum vonden ze nou het leukst? "Dat is denk ik toch die van het eerste jaar", denkt Bep. "Of toch die padvinders", zegt Kitty. "Of die taarten van vorig jaar of de gokkasten van ons elfjarig bestaan", zegt Rikie. "Ja, dat was ook leuk", beamen de vrouwen en ze duiken weer snel een fotoalbum in.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief