Alle notabelen op een rij. John Nijssen en Ad Vermeulen in het midden. FOTO TINEKE FESKENS
Alle notabelen op een rij. John Nijssen en Ad Vermeulen in het midden. FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

Leutroute in Strienestad blijkt schot in de roos

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Het was een lang gekoesterde wens van John Nijssen, oud-prins Wannes 1 en Ad Vermeulen, oud-nar, die met de blààuwe snor. Een route vol anekdotes en herinneringen langs kroegen en andere belangrijke plaatsen voor Strienestad. Zondagmiddag 11 februari was het dan eindelijk zover. Om half twee vertrok een lange stoet meest Bietenboeren en Meerminnen de stad in voor een middag vol leut, lachen en herkenning.


Al ruim voor vertrek stroomden de bietenboeren en meerminnen al richting Strieniusplein. Kleurrijk uitgedost, goed gemutst en voor velen een weerzien van even tevoren. Was het niet van zaterdagavond, dan was het wel van de carnavalsmis in de Gummaruskerk van even tevoren. De organisatie, de Stichting Karnaval Steenbergen, SKS in de volksmond, had overal rekening mee gehouden. Overal, behalve misschien het aantal deelnemers. Was er van tevoren gehoopt op 111 deelnemers, het bleken er 138 te zijn, allemaal oude bekenden, allemaal even welkom. John Nijssen had al jaren een idee. Hoe de historie van het Strienestadse carnaval verteld kon worden en herinneringen aan jaren vol leut konden worden opgehaald. Het was voor hem vanzelfsprekend dat zo'n tocht van start moest gaan op het Strieniusplein, bij het beeld van de bietenboer en de meermin. Toen hij afscheid nam als prins was dat een wens die nog niet in vervulling was gegaan. Gelukkig vond hij in Ad Vermeulen, beter bekend als de nar met de blààuwe snor een medestander. Samen met de SKS is enkele jaren geleden het monument op het Strieniusplein opgeknapt. Een eerste aanzet naar de Leutroute.

Route
John Nijssen heette om precies half twee iedereen van harte welkom. Aangenaam verrast over zoveel animo en blij dat hij "samen met d'n blààuwe" deze leutroute voor elkaar heeft gekregen. Hij blikte kort terug op het begin van het carnavalsfeest in 1958 en was er erg trots op dat één van de Sasdweilers, Ad Veraart van de brouwerij van vroeger, ook aanwezig was. Natuurlijk werd de officiële aftrap genomen door prins Strienus V, zoon van prins Strienus 1. Die, zo vertelde hij "al héél véél van de anekdotes thuis aan de eettafel" had gehoord. Het startschot viel en de stoet vertrok richting de eerste dweilpauze. Op de hoek bij hotel de Kaai, eerder bekend onder de naam hotel Aarden stopte de karavaan. De stemming zat er al goed in en op verzoek van John Nijssen zette iedereen al wuivend naar bewoners van de Tilleborg het lied "Hallo allemaal" in. Iedereen deed mee, verbaasde blikken vanachter de gordijnen tot gevolg. Na ook het voormalige café 't Hoekje, inmiddels omgebouwd tot woonhuis, te hebben aangedaan, trok de stoet verder. Een tocht van 3 kilometer, vol herinneringen, aangevuld door de deelnemers was het gevolg. Aan het einde van de tocht vertrok ieder zijns weegs. Er waren bitterballen bij de "Wallevis" en aan de overkant van de haven begon in Z'onder Zeil" het Matinee.

Leutfeest
Wat vooral opviel aan de Leutroute was de saamhorigheid van de deelnemers. Iedereen kent elkaar, en zo niet, dan ben je ook welkom. De SKS hield rekening met alle andere activiteiten en "Hans en Hans" in Strienestad wereldberoemd om hun statafel én het Matinee kwamen naar de start van de eerste leutroute.

BIJDRAGE TINEKE FESKENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief