Op het dak aan de Dinteloordseweg kunnen zo'n 1000 zonnepanelen komen te liggen FOTO THOMAS DEURWATER
Op het dak aan de Dinteloordseweg kunnen zo'n 1000 zonnepanelen komen te liggen FOTO THOMAS DEURWATER Foto: Thomas Deurwater

Plannen voor enorm zonnepark in Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Jos Bolders en Kees van Vugt zijn in teamverband hard bezig met het realiseren van een dak vol zonnepanelen aan de Dinteloordseweg in Steenbergen. Op het dak van de oude 'Spinnerij' komen straks zo'n duizend zonnepanelen te liggen. Inwoners van de gemeente Steenbergen kunnen, als de plannen doorgaan, intekenen in het zogenaamde postcoderoos-project en zo besparen op hun energierekening.

Bolders en Van Vugt werken beiden als energieambassadeur, een fenomeen dat door verschillende gemeentes in het leven is geroepen om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om hun energierekening te verlagen. "Als energieambassadeurs gaan wij bij de mensen thuis kijken om te zien of het huis bijvoorbeeld voldoende is geïsoleerd, maar wij adviseren ook in het overstappen van energieleverancier", vertelt Jos Bolders. "Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Vaak kan met simpele maatregelen al fors worden bespaard op de maandelijkse energiekosten." Bolders en Van Vugt zijn vanuit die achtergrond ook betrokken bij Energiecoöperatie Energiek Brabantse Wal. "Daarmee proberen we aan te haken bij grote projecten die in deze regio spelen, maar met dezelfde doelstelling."

Onderzoek

Onlangs werden zij benaderd door de eigenaar van "BIJ ONS" Opslag aan de Dinteloordseweg in Steenbergen. "Hij gaat zijn dak volledig vervangen, omdat er nog asbest in zit. Maar, hij vroeg of er straks misschien zonnepanelen gerealiseerd kunnen worden op zijn dak." Meteen is de energiecoöperatie aan de slag gegaan en ze krijgen daarbij hulp van studenten van Avans Hogeschool in Breda. "Zij gaan bekijken of het project levensvatbaar is." De eerste stappen voor het grote plan zijn gezet en volgens Jos en Kees staat ook de gemeente positief tegenover de plannen. "In deze tijd moeten ze haast wel. Er wordt enorm ingezet op duurzaamheid en dan is dit natuurlijk een mooi project."

Voordelen

"Er zijn veel mensen die wel zonnepanelen willen plaatsen, maar die dat niet kunnen om verschillende redenen." Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een flat wonen, maar er zijn ook mensen die het gewoon niet mooi vinden of die al een dakkapel hebben geplaatst waardoor er weinig ruimte over blijft. Zij kunnen zich op dit moment bij Jos en Kees aanmelden. "Uiteindelijk komen er zo'n duizend zonnepanelen te liggen die verdeeld worden in eenheden van 500 kilowatt. Afhankelijk van je stroomgebruik kan je dan één of meerdere eenheden kopen. Je wordt zo mede-eigenaar van het enorme zonnedak." De investering laat zich terugbetalen middels de terugbetaling van de betaalde energiebelasting van je stroomverbruik. Waarmee de kosten van de stroom aanzienlijk verminderen.

Factoren

Of het project daadwerkelijk van start gaat is afhankelijk van twee factoren: het dak moet stevig genoeg zijn voor duizend zonnepanelen én er moeten genoeg inwoners van de gemeente Steenbergen uit de postcode 4651 mee willen doen. "Volgens experts is de constructie in orde, maar mocht het dak niet voldoen, dan zijn er ook nog andere plaatsen waar we dit kunnen realiseren." Het belangrijkste zijn dan ook de toekomstige eigenaren van het zonnepark. "We hebben tachtig tot honderd mensen nodig die mee willen doen. Zij kunnen zich bij ons inschrijven." Rond april/mei worden er informatieavonden gehouden en vanaf dat moment wordt het concreter. "We kunnen bijvoorbeeld nog geen prijzen noemen, dat is afhankelijk van de afspraken die gemaakt worden met de energieleverancier die de opgewekte stroom van ons gaat kopen." Bij de realisatie van het zonnepark wordt een speciale energiecoöperatie opgericht om het project te dragen. "Dit is volledig belangeloos, dus wij verdienen er niets aan." Geïnteresseerd? Neem contact op met: Jos Bolders (jos.bolders@home.nl of 0618220827) of met Kees van Vugt (cvvugt@ziggo.nl of 0655464643).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief