De Kruisbeek in Kruisland. Vanaf het begin van HVS de Kruisweel een vaste stek voor desportvissers. FOTO TINEKE FESKENS
De Kruisbeek in Kruisland. Vanaf het begin van HVS de Kruisweel een vaste stek voor desportvissers. FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

HSV de Kruisweel viert 50 jarig bestaan

Door: Remko Vermunt Algemeen

KRUISLAND - Zaterdag 24 februari viert HSV de Kruisweel haar 50 jarig bestaan in zaal Koch in Kruisland. Tijdens de receptie worden Toine Linders en Frans Buuron gehuldigd. Beiden zijn vanaf de oprichting op 15 februari 1968 lid van de visclub. Er worden 's avonds nog eens 27 leden gehuldigd, zij zijn allen minimaal 25 jaar lid. Dat sportvissen erg in trek is bewijst het ledenaantal. De vereniging telt maar liefst 571 leden.


De hengelsportvereniging is ontstaan toen een aantal leden van de visclub uit Oud Gastel bedachten dat ze zelf wel een vereniging konden oprichten. De 22 namen werden keurig op een kladblaadje gezet. Op 15 februari was de oprichtingsvergadering bij Jantje Wezenbeek, nu beter bekend als "de Commerce". Binnen een jaar had de club een vaste visstek. Er werd een perceel grond gehuurd van Adrianus van der Vorst aan de Kruisbeek. Nog steeds huurt de Kruisweel dit stuk grond, nu van de familie Veerman, zelf ook enthousiast sportvissers.

Groei
De club groeide snel, er werden in de omgeving nog meer mooie plekjes gehuurd. Al snel stond het ledenaantal boven de 100. De wedstrijden van de Kruisweel werden druk bezocht. Tijdens één van deze wedstrijden stonden maar liefst 134 deelnemers aan de oever van de Nauwbeek. Stonden, toen waren de sportvissers nog niet uitgerust met viskoffers. Naast viswedstrijden werd tijdens een jubileum een wedstrijd droogwerpen gehouden. Met een balletje aan de hengel moest door een autoband gemikt worden. Hilarische taferelen waren het gevolg.

Leden
Na jaren een ledenaantal van ongeveer 100 tot 130 te hebben is vanaf 2010 het aantal leden enorm toegenomen, tot maar liefst 571. Rien Luijks, voorzitter én secretaris van de Kruisweel licht toe: "Sinds een aantal jaren worden vispassen ook via een drietal hengelsportwinkels in de regio verkocht. Mensen worden dan automatisch lid van de vereniging binnen wiens gebied ze willen gaan vissen. Daarnaast zijn we erg actief. Dit jaar organiseren wij voor de 47ste keer de Steenbergse kampioenschappen. En Rini Wezenbeek geeft elk jaar, samen met zijn vrouw, visles aan groep 7 en 8 van de Zonneberg in Kruisland.

Biologieles
Ze brengen vissen mee die in de beken gevangen zijn. In een aquarium hoor, ze leven nog. Ze geven uitleg over de vissen en het water, eigenlijk een soort biologieles. 's Middags gaan ze met de kinderen naar de Kruisbeek. Samen met een aantal leden gaan de kinderen vissen. De belangrijkste les is hoe ze met respect met de vissen om moeten gaan en hoe ze het best het haakje kunnen losmaken. In tegenstelling tot wat men jaren geleden dacht zijn sportvissers natuurmensen. Niets is zo mooi als een zonsopkomst vanaf je bootje op het water. De rust, de vogels, de geur van de natuur, totale ontspanning."

Feestavond
Op 24 februari wordt het 50 jarig jubileum gevierd. In zaal Koch, want daar is de vereniging na een aantal omzwervingen langs horecagelegenheden in Kruisland terecht gekomen. Tot volle tevredenheid. Vanaf vier uur is er een receptie, hier zullen de twee jubilarissen gehuldigd worden. Na het buffet volgt een ouderwets feest. Goede muziek en een lekker drankje erbij. Tijdens het feest worden de overige jubilarissen in het zonnetje gezet, door Rien. Wie hem gaat huldigen is onduidelijk, hij is 49 jaar lid.

BIJDRAGE TINEKE FESKENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief