Alle veehouderijen in de gemeente Steenbergen worden de komende jaren gecontroleerd FOTO SHUTTERSTOCK
Alle veehouderijen in de gemeente Steenbergen worden de komende jaren gecontroleerd FOTO SHUTTERSTOCK

Strenge controles op veehouderijen in Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant gaat de komende drie jaar alle veehouderijen in de gemeente Steenbergen controleren op de veranderende wet- en regelgeving. Daarbij wordt meteen gecontroleerd of geen sprake is van asbestdaken en er wordt een inventarisatie gemaakt van eventuele leegstaande stallen, die gebruikt zouden kunnen worden voor illegale praktijken.

Dat blijkt uit het zogenaamde Uitvoeringsplan Toezicht en Handhaving 2018 van de gemeente Steenbergen. Bijna een jaar geleden, op 28 maart 2017, heeft de gemeente een nieuw Handhavingsbeleidsplan aangenomen. Hierin heeft het gemeentebestuur aangegeven welke doelen en prioriteiten het zichzelf stelt en welke activiteiten uitgevoerd moeten worden om aan die doelen te voldoen. Het uitvoeringsplan dat onlangs gepresenteerd is moet er zorg voor dragen dat er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen.

Asbestdaken

Doordat het budget voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant aanzienlijk verhoogd is (van jaarlijks 274.000 naar 462.000 euro) kunnen er meer milieucontroles plaats vinden en is er ruimte om deel te nemen aan het project van de provincie Noord-Brabant 'Intensivering toezicht veehouderijen'. "De toezichthouders zullen een reguliere inspectie uitvoeren. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd of luchtwassers aanwezig zijn en goed functioneren en of het aantal gehouden dieren overeenstemt met de vergunning. Daarnaast inventariseren zij hoeveel vierkante meters asbestverdachte dakbedekking aanwezig is en geven zij voorlichting over het veilig verwijderen daarvan. Vanaf 1 januari 2024 zijn asbesthoudende dakbedekkingen namelijk verboden." Daarnaast worden energiebesparende maatregelen besproken. De toezichthouders helpen de agrariër op weg door het aanbieden van de juiste informatie. "Met dit inspectieproject krijgen de gemeenten en de provincie een goed beeld van de sector en wordt ook oneerlijke concurrentie door het niet naleven van regelgeving voorkomen."

Maatregelen

Niet alleen bij de veehouderijen wordt het toezicht verscherpt. Gemeenten in Nederland zijn druk in de weer met de aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. Zo worden regelmatig agrariërs benaderd of zij hun leegstaande stallen willen verhuren. Vaak worden deze stallen dan gebruikt voor de productie van drugs of voor wietteelt. De eigenaar van de loods of stal heeft vaak geen zeggenschap meer over zijn eigen panden en is indirect schuldig aan criminele activiteiten. Door tijdens het project 'Intensivering toezicht veehouderijen' meteen een inventarisatie te maken van leegstaande stallen/loodsen, wil de gemeente deze vorm van ondermijnende criminaliteit proberen zo goed mogelijk tegen te gaan.

Personeel

Om het gemeentelijke personeel alert te maken op dit soort ondermijnende criminaliteit zijn op 30 januari en 7 februari eveneens twee personeelsbijeenkomsten gehouden in de gemeente Steenbergen, waarbij verschillende thema's werden besproken. Denk bijvoorbeeld aan ondermijnende criminaliteit en de risico's hierbij in de eigen organisatie, maar ook thema's als mensenhandel, synthetische drugs, frauderisico's in eigen organisatie en Meld Misdaad Anoniem kwamen aan bod. Samen met de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie wordt daarnaast gewerkt aan de aanpak van georganiseerde misdaad, zoals de productie, verkoop en handel in drugs, illegale prostitutie en de outlaw motorcycle gangs.

Handhaving

Naast de 'grote' georganiseerde criminaliteit, houdt de gemeente zich uiteraard ook bezig met handhaving op andere vlakken. Denk bijvoorbeeld aan het Omgevingsrecht (bouwen en slopen van woningen én milieuzaken) en Leefbaarheid (kleine ergernissen en overlast). Om dat laatste tegen te gaan is begin 2018 besloten om 200 uur extra af te nemen uit de Boa-pool. Daarmee komt meer ruimte vrij om de jaarlijks toenemende klachten bij de gemeente Steenbergen aan te pakken, ook buiten kantoortijden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief