Afbeelding

Column Ruud van den Belt: Chapeau voor onze brandweervrijwilligers!

Door: Remko Vermunt Algemeen Column Burgemeester

Als je aan een jongetje van pakweg acht jaar vraagt wat 'ie later wil worden, zal het antwoord niet zelden 'brandweerman' zijn. Van oudsher immers een beroep dat tot de verbeelding spreekt. In de meeste gevallen, zo ook in de gemeente Steenbergen, betreft het echter een vrijwillige functie. Er staat weliswaar een vergoeding tegenover, maar geloof me: die weegt geenszins op tegen de hoeveelheid tijd, energie en werk van onze brandweervrijwilligers.

Dat zijn, voor de goede orde, zowel mannen als vrouwen. Want ook meisjes dromen ervan om later bij de brandweer te gaan. Bij de korpsen van Steenbergen (inclusief Welberg en De Heen), Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer zijn in totaal 69 brandweervrijwilligers actief. Afgelopen weekend heb ik de meesten ontmoet, tijdens de jaarlijkse korpsavond. Als burgemeester/hoofd openbare orde en veiligheid mocht ik deze belangrijke mensen uit onze gemeenschap ook even toespreken. Ook namens u heb ik mijn grote dank en waardering uitgesproken voor hun grote betrokkenheid en hun geweldige inzet. Omdat ze altijd paraat staan, voor onze veiligheid.

En voor al die keren dat zij moeten uitrukken. Vorig jaar welgeteld 187 keer. Niet alleen om kleine en grote branden te blussen, maar ook om hulp te verlenen bij ongevallen. Vaak is de brandweer dan als eerste ter plaatse. U kunt zich vast wel voorstellen wat dit betekent en dat je stevig in je schoenen moet staan om in zulke situaties adequaat te kunnen reageren. Ook van mijn eigen zoon weet ik, dat brandweerlieden letterlijk en figuurlijk voor hete vuren komen te staan. En dat zij daarom blindelings moeten kunnen vertrouwen, op hun materiaal én boven alles op elkaar. Aan die onderlinge band, wordt wekelijks hard gewerkt, bij de oefenavonden.

Daarnaast ben je als brandweervrijwilliger verplicht (dus hoezo vrijwillig?) om jezelf voortdurend bij te scholen. Ga d'r maar aanstaan. Wat een passie! Onze brandweervrijwilligers verdienen een grote pluim op hun helm en die heb ik hen dan ook - symbolisch - gegeven. Chapeau! En dat geldt ook voor hun partners. Want als brandweerman- of vrouw moet je, behalve op je collega's, ook altijd op je thuisfront kunnen bouwen.

De komende jaren zijn veel nieuwe brandweervrijwilligers nodig in onze gemeente. Ik hoop dat voldoende (jonge) mensen hiervoor zullen kiezen en ik zou het daarnaast erg op prijs stellen, als u eens een kaartje zou sturen naar de brandweerpost in uw kern. Gewoon, omdat onze brandweermensen er altijd zijn als het erop aan komt. Alvast bedankt!

Gegroet! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief