Afbeelding

Vrijwilligers bundelen geschiedenis van Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Vrijwilligers in de gemeente Steenbergen zijn hard bezig met het opzetten van een zogenaamde canon over de geschiedenis van Steenbergen.

In deze 'eregalerij' wil men de rijke geschiedenis van de gemeente bundelen. "Hierbij valt te denken aan personen die in de loop der eeuwen bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van De Heen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Welberg. Maar ook aan bijzondere gebeurtenissen, tradities of evenementen, uit heden en verleden."

De vrijwilligers kunnen dit echter niet alleen en roepen daarom de hulp in van alle inwoners. "Welke historische momenten of periodes en welke monumentale gebouwen verdienen een plaatsje in deze 'eeuwige eregalerij'?" Ideeën kunnen ingestuurd worden naar het e-mailadres canon@gemeente-steenbergen.nl. Ook extra vrijwilligers die mee willen werken aan de canon zijn welkom, zoals schrijvers of onderzoekers. "Ook suggesties over de titel worden met belangstelling tegemoet gezien, omdat het woord canon niet meteen duidelijk maakt waar het om gaat."

Wethouder Cor van Geel (cultureel erfgoed) heeft onlangs de aftrap gegeven voor de realisatie van de canon. Hij benadrukte dat het onmogelijk is om volledig te zijn in een canon. ,,Vandaar ook de oproep aan onze inwoners. Zij bepalen uiteindelijk de historische waarde van alles wat zich in de loop der tijd in onze verschillende kernen heeft afgespeeld.'' Streven is om het boek en de website eind 2019 te presenteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief