Afbeelding
Foto: Claudia Koole

Politiek door de bril van jongeren

Door: Marijn Riemens algemeen

STEENBERGEN - Ze is de jongste op de kieslijst van gemeente Steenbergen. Michaëla Lepolder (17), dochter van wethouder Petra Lepolder, merkte dat ze steeds vaker een mening had over landelijke en lokale onderwerpen. Ze wil een jong tintje aan de gemeenteraad toevoegen en agendastukken door een bril van een jongere bekijken en beoordelen. Voor de jongeren in Steenbergen en omgeving kent ze een goed initiatief vanuit de VVD om binnen de gemeente in te voeren. 

Als dochter van een moeder die wethouder is, zegt Michaëla Lepolder het volgende: "Het opgroeien in een politiek actief gezin heeft het voor mij wel makkelijk gemaakt om de stap naar de politiek te zetten, puur omdat ik eigenlijk niet beter weet. Ik kan mij eerlijk gezegd geen andere tijd herinneren dan dat mijn moeder politiek actief is." Het is niet zo dat er altijd over politiek wordt gesproken aan tafel tijdens het avondeten. "Er komen soms wel politiek gerelateerde onderwerpen ter sprake, maar het gaat vaker over huiswerk, toetsen of over voetbal."

Combinatie

Als peuter wist ze al wat ze wilde worden. "Sinds ik een jaar of drie was, heb ik altijd gezegd dat ik dokter wilde worden. Dat is nog steeds het plan. Ik ben tot de dag van vandaag verzot op biologie en geniet met volle teugen van mijn biologielessen." Hoewel dit beroep heel anders is dan het uitvoeren van een politieke functie ziet ze een combinatie. Michaëla: "Mijn interesses zou ik kunnen combineren met het helpen en beter maken van mensen. Ik oriënteer me ook op een back-up plan. Aardrijkskunde is ook mijn favoriete vak. Een studie aardwetenschappen of geofysica zit er dan ook wel in, of een studie met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van techniek en innovatie. Dit is een studie Bèta en Beleid."

Kans

Over 10 jaar hoopt ze in ieder geval klaar te zijn met een studie. Of Michaëla zelf wethouder zal worden, weet ze nog niet zeker. "Ik durf hierover geen uitspraak te doen", laat ze weten. "Wethouder, of een andere baan in de politiek, is niet iets wat je wordt. Je kiest er natuurlijk wel voor om jezelf politiek actief te stellen, maar het is toch meer iets dat je overkomt." Ze vindt het leuk om soms met haar moeder Petra Lepolder op pad te gaan. "Als ik later de kans krijg om wethouder te worden, zou ik die kans denk ik wel pakken."

Jongerenafdeling

Nu houdt ze zich vooral bezig met datgene wat belangrijk is voor de samenleving en haar leeftijdgenoten. Ze wil graag een jong tintje geven aan de gemeenteraad. Michaëla: "Ik vind dat de samenstelling van de gemeenteraad een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Ik wil de agendastukken van de gemeenteraad kunnen beoordelen door de bril van een jongere. Dat wordt nu te weinig gedaan. Ik wil me hard maken voor het belang van jongeren. Hierbij horen goed openbaar vervoer, goede fietspaden, genoeg woningen voor jonge mensen en veiligheid tijdens het uitgaan." Maar ook de energietransitie heeft haar aandacht. Ze vindt het belangrijk om rekening te houden met lange termijn. "Het allermooiste zou zijn als ik meer jongeren zou kunnen interesseren voor het politieke vak. In Bergen op Zoom bestaat er een jongerenafdeling van de VVD. Ik denk erover na om zoiets voor Steenbergen op te zetten."   

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief