Wethouders Cors Zijlmans en Petra Lepolder mochten het nieuwe bord onthullen FOTO REMKO VERMUNT
Wethouders Cors Zijlmans en Petra Lepolder mochten het nieuwe bord onthullen FOTO REMKO VERMUNT

Petra Lepolder: "Dit moet onze Route 66 worden"

Door: Remko Vermunt Actueel

WELBERG - Bij de entree van Welberg is vrijdagochtend een bord geplaatst van de Zuiderwaterlinie. Onder begeleiding van musketiers kregen de wethouders Cors Zijlmans en Petra Lepolder de eer om het bordje te onthullen. Alle kernen binnen de gemeente Steenbergen worden voorzien van een Zuiderwaterlinie-bord om de geschiedenis van deze regio meer bekendheid mee te geven.

De gemeente Steenbergen is samen met Bergen op Zoom al jaren bezig om de West-Brabantse Waterlinie op de kaart te zetten, maar de oorspronkelijke waterlinie loopt van Bergen op Zoom tot Grave (Oost-Brabant). Langs die gehele linie zijn gemeenten druk bezig om de geschiedenis van toen weer nieuw leven in te blazen. "En dat komt nu steeds meer samen. Onze parel kunnen we nu samenvoegen met de rest, waardoor een prachtige parelsnoer ontstaat", aldus wethouder Lepolder.

Route 66
"Deze linie vol geschiedenis moet onze Route 66 worden", stelt de wethouder. Iedereen kent immers het bordje van de bekendste snelweg door Amerika en zo moet het ook gaan werken met het Zuiderwaterlinie-bord. "Ze zijn vorige week gedrukt en wij hangen ze nu op, maar in principe mogen alle gemeenten deze borden nu gebruiken." Wie langs een plaatsje rijdt van de Zuiderwaterlinie, wordt er zo aan herinnerd dat hij in de buurt is van een belangrijke stuk historie. Of het nu gaat om Fort Henricus in Steenbergen, Fort de Roovere in Halsteren, 't Ravelijn in Bergen op Zoom of Fort Sabina in Willemstad. "Overal waar je komt weet je dat er iets bijzonders heeft afgespeeld."

Borgerij
Die geschiedenis is voor de gehele Zuiderwaterlinie enorm belangrijk. "We staan in het nu, we doen dit voor morgen, maar we koesteren het verleden", aldus de wethouder. Daarom werd voor de plaatsing van het bordje contact gezocht met de Borgerij. Verschillende musketiers en één marketentster begeleidde de stoet van dorpshuis De Vaert naar de entree van Welberg aan de Kapelaan Kochstraat. Het officiële deel werd afgesloten door twee saluutschoten uit historische geweren van de Borgerij.

Opfraaiing
De presentatie van het nieuwe bord vormde voor wethouder Cors Zijlmans de ideale gelegenheid om de plannen rondom de entrees van álle Steenbergse kernen bekend te maken. Enige tijd geleden nam de gemeenteraad een motie aan waarbij het gemeentebestuur werd opgeroepen om de entrees te verfraaien. "Daarom gaan we de hoofdingangen van alle kernen opfleuren", vertelde de wethouder. "Als je een dorp of stad inrijdt, moet je een warm gevoel krijgen." Het eerste ontwerp voor Dinteloord is al klaar en wordt over twee weken al gerealiseerd. "Daar gaan we onder andere de rij met bomen verder doortrekken. De entrees moeten in het landschap passen, je moet je welkom voelen, het moet aantrekkelijker worden, een stukje historie moet terugkomen en de kom-borden moeten leesbaar en overzichtelijk zijn", benoemt Zijlmans. De komende tijd gaat de gemeente met alle kernen in gesprek om te komen tot mooie, eigentijdse en karakteristieke entrees voor de kernen. "De meeste hoofdentrees worden opgepakt als we ook de wegen daar naartoe aanpakken. Maar in Steenbergen is de ingang vanaf de A4 natuurlijk al klaar, dus zodra daar een ontwerp voor gemaakt is kunnen we aan de slag." In totaal gaat de aanleg van deze vernieuwde entrees zo'n twee jaar duren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief