Schooldirecteur Remco Blom met leerlingen Lieve, Lara, Orson en Marouan
Schooldirecteur Remco Blom met leerlingen Lieve, Lara, Orson en Marouan

Boomfeestdag bij Groen van Prinsterer

Door: Claudia Koole Algemeen

DINTELOORD – De 62ste Nationale Boomfeestdag vond tevens plaats in Dinteloord bij de Groen van Prinstererschool. Aanvankelijk zouden er acht bomen worden geplant in de nabijheid van de school. Dit werden er vier, omdat de grond te drassig was voor de kinderen. Deze basisschool doet de groene naam eer aan.

Bewustwording van groen in de buurt vergroten en stimuleren

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE

De Nationale Boomfeestdag bestaat reeds sinds 1957, wordt op de derde woensdag in maart gehouden en heeft als doel behoud van bomen in de natuur. Bij dit doel hoort dat ieder kind op een basisschool een keer een boom geplant moet hebben. Ieder jaar wordt er binnen gemeente Steenbergen een school aangewezen die deze speciale dag voor bomen aandacht mag geven. Dit jaar is de Groen van Prinstererschool aan de beurt.

Bewustwording

"We staan er ieder jaar bij stil", laat schooldirecteur Remco Blom weten. "Toevallig is er rond de school heringericht, dus dat kwam mooi uit." Op de planning stonden acht bomen om geplant te worden. Die staan inmiddels in de grond, maar zijn niet allemaal met hulp van kinderen geplant. "Het was te drassig. Daarom hebben we er vier geplant." De bewustwording van groen staat voorop. Blom: "We willen dit vergroten en stimuleren. Ook de duurzaamheid en groenbeleving vind ik hierin belangrijk."

Circle of life

De Boomfeestdag is niet de enige dag die als groene dag wordt geschouwd op de Groen van Prinstererschool. "Toevallig doen we volgende week ook mee met de Landelijke Opschoondag", vertelt Blom. "Leerlingen zullen de buurt opruimen en alles netjes maken. Er zal een speciaal groepje naar Landgoed Westcreecke gaan om het zwerfafval uit de natuur te halen." Het groene karakter raakt zo meer verweven in het basisonderwijs. Zo worden er specifieke cultuurmiddagen gegeven met natuur en techniek. In projectweken wordt een thema aangehouden dat een relatie heeft met groen een duurzaamheid. De suikerbiet was afgelopen jaar aan de orde. Bij de eerstvolgende planning staat de circle of life.

Kinderminister

Blom: "Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij doen ook mee aan het educatieve project 'Van de zon krijg je energie'." De leerlingen vinden het geweldig om met groen bezig te zijn. Lara (12): "Ik houd heel erg van de natuur. En we hoeven dan niet binnen te werken." Marouan (10) vond iets anders leuk bij de bomen. "Ik vond de wormen leuk in de grond." De andere vier bomen zijn op een later moment door medewerkers van gemeente Steenbergen alsnog in de grond gezet. Op landelijk niveau was prinses Irene eregast op deze Boomfeestdag in provincie Groningen. Zij ging met 400 kinderen in debat over het belang van bossen en het belang van een Kinderminister voor natuur en milieu. Zo'n Kinderminister kan net zo goed uit Dinteloord komen. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief