Afbeelding

Column Ruud van den Belt: Het feest van de democratie

Door: Remko Vermunt Actueel Column Burgemeester

Ze zeggen wel eens 'het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen'. Hetzelfde zou je kunnen zeggen over de gemeenteraadsverkiezingen. Het feest van de democratie. Er komt namelijk heel wat bij kijken voordat we met z'n allen onze stem kunnen uitbrengen. Van al die voorbereidingen heb je buiten het gemeentehuis nauwelijks weet en zo hoort dat ook, maar privacyregels en natuurlijk het belang van rechtmatige verkiezingen brengen een onvoorstelbare hoeveelheid administratie met zich mee.

Daarom geef ik u graag een kijkje achter de schermen, zodat u een beetje zicht krijgt op alles wat er aan het stemmen vooraf gaat. Om te beginnen neem ik sowieso graag mijn petje af voor onze ambtelijke medewerkers, met name van burgerzaken en de griffie, die zeker een jaar lang vrijwel dagelijks bezig zijn geweest om de verkiezingen in goede banen te leiden. U snapt dat er nog veel meer werk op hun bordje terechtkwam, toen in Den Haag werd besloten om op 21 maart ook het landelijke referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te houden.

De symptomen van de zogeheten verkiezingskoorts nemen doorgaans toe, tegen de tijd dat de inschrijving van de politieke partijen begint. Partijen die al in de raad zitten, moeten aangeven of ze wederom willen meedoen en ook nieuwe partijen kunnen zich aanmelden. Vanaf dat moment – eind vorig jaar – begint eigenlijk de campagne en krijg je als kiezer ook steeds meer in de gaten dat de verkiezingen eraan zitten te komen. Achter de schermen wordt ondertussen keihard doorgewerkt, bijvoorbeeld om ervoor te
zorgen dat alle 20.633 kiesgerechtigden bijtijds hun stembiljet en de kandidatenlijst thuisbezorgd krijgen.

Tegelijkertijd hebben we allerlei opkomstbevorderende maatregelen getroffen, zoals de veelvuldig geraadpleegde lokale stemwijzer en het succesvolle Verkiezingsfestival, omdat we graag willen dat Heel Steenbergen Stemt. Complimenten voor iedereen die aan deze overkoepelende campagne z'n steentje heeft bijgedragen. Ook moest alles in orde worden gemaakt voor de stembureaus, waar tijdens de verkiezingen zo'n vijftig inwoners en medewerkers van de gemeente er alles aan doen om de stemming goed te laten verlopen. Die moeten natuurlijk op z'n tijd van een natje en een droogje worden voorzien, want zij zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw. Zelf mocht ik hen trakteren op overheerlijke appelflappen. Na het sluiten van de stembussen, worden nog eens tientallen extra stemmentellers 'ingevlogen', om de uitslagen zo snel mogelijk bekend te kunnen maken.

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet. Nu dat hele, uitgebreide draaiboek bijna is afgewerkt, is het de hoogste tijd voor een groot dankjewel aan iedereen die het feest van de democratie mogelijk heeft gemaakt en uiteraard ook aan alle 'feestgangers'!

Gegroet! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief