Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

UPDATE: 6.073 inwoners hebben gestemd

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN - De vroege vogels stonden vanochtend om 07.30 uur al bij de stembus om hun stem te laten horen, maar nog tot 21.00 uur kunnen stemgerechtigden in de gemeente Steenbergen terecht bij de 12 verschillende stembureaus. Dit jaar kan men kiezen tussen zeven verschillende partijen met in totaal 117 verschillende kandidaten. Om 21.00 uur gaan de deuren van de stembureaus dicht en wordt men uitgenodigd om in het gemeentehuis de uitslag te bekijken. Want wie gaat de komende vier jaar Steenbergen leiden?

Om 11.00 uur kwamen de eerste opkomstcijfers naar buiten en toen stond de teller op 2.451 mensen die gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht. Daarmee had ongeveer dertien procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Drie uur later, om 14.00 uur, kwamen nieuwe opkomstcijfers naar buiten: 4310 inwoners hebben gebruik gemaakt van hun stemrecht. "Hiermee zitten we op de helft van het aantal stemmers in 2014", aldus de gemeente Steenbergen. Om 17.00 uur stond de teller op 6.073 mensen die hun stem hebben uitgebracht. Dit is 29,43 procent van de stemmen. Veel mensen brengen hun stem uit na het werk, dus de opkomstcijfers kunnen nog omhoog schieten. De gemeente roept dan ook iedereen op: Kom op, het is mooi weer, trek de (stoute) schoenen aan en kom nog even stemmen!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kende de gemeente Steenbergen een lage opkomst met net iets meer dan 45 procent van de inwoners (8.605) die kwam stemmen. Gewoon lokaal! werd destijds de grootste partij met 19,51 procent van de stemmen. De Volkspartij volgde met 16,97 procent van de stemmen. Dat er veel gaat veranderen na de verkiezingen mogen duidelijk zijn.

Marijke Vos werd ingevlogen als vervanger van Vincent van den Bosch, maar na de verkiezingen keert zij terug naar haar eigen gemeente. Wethouders Cors Zijlmans en Cor van Geel gaan met pensioen en alleen wethouder Petra Lepolder heeft aangegeven terug te willen keren als wethouder. Daarnaast veranderd er ook het één en ander bij de politieke partijen. Steenbergen in Beeld doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Mochten zij een zetel weten te bemachtigen, dan gaat dat voor reuring zorgen binnen de politiek. Voor de politieke partij Steenbergen Anders stopt het juist na deze raadsperiode, zij keren sowieso niet meer terug in de raad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief