Afbeelding
Foto: Pixplosion - Pixelio

Controles schrikken jonge drinkers af

Door: Remko Vermunt algemeen

STEENBERGEN - Er zijn in het afgelopen jaar acht overtredingen geconstateerd, omtrent het schenken en verkopen van alcohol aan personen jonger dan 18 jaar. Dat zijn er veertien minder dan twee jaar geleden.

De naleving van de Drank- en Horecawet wordt in Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht gecontroleerd door buitengewoon opsporingsambtenaren. In 2017 hebben zij in de vier gemeenten 584 controles uitgevoerd. Naast de acht overtredingen voor het schenken aan minderjarigen, werden er ook nog 32 andere overtredingen van de wet geconstateerd. De meeste overtreders kwamen er vanaf met een schriftelijke waarschuwing. Er werd 4 keer aan de uitbater een bestuurlijke boete opgelegd, 4 jongeren zijn naar HALT verwezen en 1 keer is proces-verbaal opgemaakt.

Samenwerking

De Brabantse Wal-gemeenten en Tholen werken sinds juli 2014 samen in de zogenoemde boa-pool. De honderden controles zijn grotendeels uitgevoerd door middel van onopvallende waarnemingen. Dit betekent dat de toezichthouders zich onder het uitgaanspubliek begeven en bijvoorbeeld in de buurt van de bar proberen te observeren hoe wordt opgegaan met het schenken van alcohol aan jeugdigen. Ook wordt ingezet op preventie door jongeren en hun ouders te wijzen op de negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief