Burgemeester Ruud van den Belt met echtpaar De Nijs en hond Tilly uit Spanje
Burgemeester Ruud van den Belt met echtpaar De Nijs en hond Tilly uit Spanje Foto: Claudia Koole

60 jaar huwelijk bij echtpaar De Nijs in Dinteloord

Door: Claudia Koole

DINTELOORD - Het echtpaar Jan de Nijs (82) en Nel de Nijs-van de Merbel (80) uit Dinteloord viert een 60-jarig huwelijk. Ze hebben elkaar ontmoet op de kermis in Steenbergen en zijn in Fijnaart getrouwd op een zaterdagochtend. Op deze ochtend was het destijds gratis om te trouwen. Er was zelfs nog haast geboden op deze ochtend voor mevrouw De Nijs, omdat ze eerst haar zorgtaken nog moest verrichten in een keukenschort. Dat had een bijzondere reden.

Ze was nog maar 15 jaar toen haar moeder overleed. Nel de Nijs-van de Merbel uit Heijningen was de oudste van het gezin en ze nam de meeste moedertaken over in die tijd. Dat is altijd zo gebleven. Zelfs nadat haar huwelijk met Jan de Nijs uit Dinteloord was voltrokken, bleven ze nog zo'n jaar bij haar vader wonen. Er moest immers nog gezorgd worden voor de andere inwonende kinderen. Na dat jaar kochten ze een eigen woning aan de Bloemendijk in Dinteloord.

Stomerij

"Op haar trouwdag stond ze 's ochtends nog in haar werkschort", vertelt dochter Astrid de Mooij. "Ook toen moest er nog gezorgd worden voordat ze zelf kon gaan trouwen. En dan was er ook nog het pak van haar broer. Dat was gestoomd en werd te laat terug bezorgd. Mijn moeder weet zich nog te herinneren dat de spelden in de auto eruit gehaald moesten worden. Daar was thuis geen tijd meer voor." Nu, 60 jaar later, zit burgemeester Ruud van den Belt in de huiskamer van het echtpaar De Nijs, met een kopje koffie en vers gebak. Hij luistert geïnteresseerd naar de verhalen uit het leven van Jan en Nel de Nijs.

Vogels

"Mijn vader kijkt nog altijd naar Goede Tijden Slechte Tijden", lacht Astrid de Mooij. "Ik ben daar destijds al mee gestopt toen ik het huis uit ging, maar mijn vader kijkt nog door. Mijn moeder niet. Zij leest liever een boek en is modern bezig. Op haar verjaardag heeft ze een smartphone ontvangen. Daar is ze enthousiast mee bezig, om foto's te maken enzo." Een grote hobby van Jan de Nijs is het houden van vogels. "Ja, dat heeft hij meegekregen vanuit zijn thuis. Hij heeft al verschillende prijzen gewonnen met het kweken van vogels. Vooral met de witte zebravink. Mijn vader is ook nog graag in de tuin bezig. Hij is 82 jaar, maar nog echt fit." Tijdens het bezoek gaat burgemeester Van den Belt even mee de vogelkooi in om naar de beeldschone vogeltjes te kijken.

Tilly

Een ander dier dat hen dierbaar is, is hond Tilly. Het echtpaar De Nijs heeft tijdens hun leven altijd honden gehad. Een rondje lopen met de hond doet mevrouw De Nijs nog steeds graag. Tilly komt uit Spanje, via een speciale stichting voor zwerfhonden. Tilly was twee jaar toen ze naar Nederland kwam en in Dinteloord ging wonen. Ze zijn zelf niet in Spanje geweest. "Nee, ze durven niet te vliegen. Mijn broer woont in Curaçao, maar daar gaan ze niet naar toe. Hij komt wel naar Nederland. Ook deze week voor het feest en om even in Nederland te zijn." Op vakantie gaan deden ze wel, maar alleen in Nederland. Astrid de Mooij: "Wij gingen altijd naar een andere plek in Nederland."

IJsvogel

Jan de Nijs heeft 40 jaar voor gemeente Rotterdam gewerkt bij de vuilverbranding. Zijn vrouw Nel de Nijs-Van de Merbel heeft een paar jaar in een bakkerij gewerkt, maar toen haar moeder stierf heeft ze alleen maar thuis gewerkt voor het gezin waaruit ze kwam en later voor haar eigen gezin. Ze hebben een dochter en een zoon met drie kleinkinderen. Van de burgemeester kregen ze een grote bos bloemen en het boekje met DVD over de ijsvogel. "De burgemeester zei nog dat het een toepasselijk cadeau was, omdat mijn vader een vogelliefhebber is, maar hij had het boekje al eens ontvangen", vertelt dochter Astrid. Met familie en kennissen wordt er nog een apart feest gehouden. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief