Afbeelding
Foto: Jan Veraart

Pas op voor Duizendknoop en Reuzenberenklauw

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Jan Veraart (Gewoon Lokaal!) heeft het college gevraagd om actie te ondernemen tegen de Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop.

Deze plantensoorten moeten volgens Veraart zo snel mogelijk bestreden worden om overlast en hoge kosten te besparen. "Met name bestrijding van het Japanse duizendknoop is ons inziens urgent omdat deze plant grote schade kan toebrengen aan fietspaden, wegen, riolering, gebouwen, gewassen en zelfs dijken. Wortels groeien tot 3 meter diep." 

Volgens Veraart is de plant een bedreiging voor de Steenbergse biodiversiteit. "Bestrijding let zeer nauw en moet grondig gebeuren, zware bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat en verbranden is geoorloofd. Het maaisel en andere restanten mogen niet bij het groenafval of in een maaier achterblijven. En klein stukje wortel of stengel kan voor verdere woekering zorgen." De klachten die nu bij de gemeente binnenkomen, worden volgens Veraart wel behandeld. Maar het maaien van de planten gebeurt niet zorgvuldig. "Er blijven toch grote stukken staan, het maaisel blijft liggen en het maaisel wordt verspreid door de maaimachine zelf en door de wind. Op die manier draagt het maaien – onbedoeld - direct bij aan de verspreiding!"

Veraart vraagt het college dan ook om een overzicht te maken van waar de planten allemaal voorkomen én of het gemeentebestuur beleid wil maken voor de bestrijding van de Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief