Dirigent Hans Aernouts laat Harmonie Sint Caecilia de mooiste stukken spelen, iets wat in 1898 reeds begon
Dirigent Hans Aernouts laat Harmonie Sint Caecilia de mooiste stukken spelen, iets wat in 1898 reeds begon Foto: Claudia Koole

Harmonie Sint Caecilia viert 120-jarig feest

Door: Claudia Koole

KRUISLAND - Dorpshuis Siemburg in Kruisland kreeg de eer als locatie voor het vieren van het 120-jarig jubileum van Harmonie Sint Caecilia. Voor het eerst werd The Music & Food Factory gehouden om diverse invalshoeken van muziek te tonen met dans, zang en hapjes erbij. 2018 staat weliswaar in het teken van het 120-jarig bestaan, toch was er nog een ander hoogtepunt dit jaar.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Het was 5 maart 1898 toen de eerste voorzitter pastoor Aloysius van Genk als president van de vereniging een handtekening onder het reglement zette. In dit reglement stond onder meer: 'de toonkunst beoefenen, gepaste ontspanning brengen en goede zeden bevorderen.' Er werd geoefend in de openbare school aan de Roosendaalseweg. Toen daags ervoor in maart 1898 de Bredase tram kwam binnenrijden op het Marktplein in Kruisland was de vreugde groot. Er zat een lading muziekinstrumenten in de tram voor de fanfare Sint-Caecilia die destijds net was opgericht. Een toenmalig persbericht sloot af met: "Lang moge zij leven is de wensch van ieder Kruislander."

Dirigent

Dat lange leven werd 120 jaar later gevierd in een eigentijdse aankleding. Penningmeester Piet Helmons: "De voorbereiding voor dit feest begon al in 2017 om contacten te leggen. Het is de eerste keer dat we het probeerden met het music food factory concept. Dat is heel goed gegaan. Siemburg is een ideale plaats en we kunnen een mooie stap maken om naar voren te kijken met jongeren." Het jubileumfeest met The Music & Food Factory bestond uit het groot harmonie-orkest, het leerlingen- en volwassen-orkest Amalia en een zanggroep van 10 vrouwen en één man bij de Funky vocal group Stacked onder begeleiding van dirigente Annalisa Schmad. De dirigent van Harmonie Sint Caecilia is Hans Arnouts. Hij is sinds 1 september 2016 dirigent in Kruisland en begeleidt tevens de Koninklijke Harmonie De Verenigde Statievrienden in Essen en de fanfare Kunst na Arbeid in Schijf.

Hoogtepunt

De Bra Dancemasters zorgden voor een dansoptreden en ook was er hiphop Boogy Down om peace, love, unity and having fun te laten zien in dansvoorstellingen. Piet Helmons: "Er waren vier groepen hiphop. Dat was heel mooi om te zien, omdat ze van jong tot oud opkwamen." De jeugd heeft een bijzondere plaats bij Harmonie Sint Caecilia in Kruisland. Eerder dit jaar beleefde de harmonie een ander hoogtepunt. Geert-Jan Doggen: "We hebben dit jaar een jeugdconcert gehad met kinderen van basisschool De Zonneberg. De kinderen kregen een instrument en er waren verschillende muziekleraren om hen te begeleiden. Het was mooi om ze bezig te zien met muziek en het instuderen ervan. Daarna zijn we allemaal naar Siemburg gegaan als afsluiting. De jeugd heeft de toekomst. We willen graag toch weer een jeugdorkest."

Schakelaar

Tijdens het jubileumfeest was de grote zaal in Siemburg aangekleed met kraampjes. Het bracht een vakantiegevoel teweeg. De muziek, zang, dans en hapjes erbij maakten de goede sfeer compleet. Dit sociale samenzijn is een belangrijk punt binnen de harmonie. "Het is een hele sociale beweging", vertelt Piet Helmons. "Ik zit zelf ruim 45 jaar in muziek. Het is het samenspel, met meerdere partijen, dat een mooi muziekspel maakt. Het is voor mij een hele grote hobby." Dit beaamt ook voorzitter Geert-Jan Doggen: "Na een hele drukke werkweek kun je de schakelaar even omzetten om samen muziek te maken. Muziek maken is ook voor mij een hobby."

Progressieprijs

Dat Harmonie Sint Caecilia inmiddels is uitgegroeid tot een goede en graag geziene harmonie, laat onder andere de recente Progressieprijs zien in 2016 tijdens het Onderling Muziek Concours in Wouw. De jury betitelde de harmonie als een harmonie die veel in haar mars heeft. Jaarlijks op 18 november is het de feestdag van Sint Caecilia. Een kleine maand later is de harmonie van de partij bij de traditionele Kerststallentocht in Kruisland. Het lange leven om de toonkunst te beoefenen met gepaste ontspanning en bevordering van goede zeden is 120 jaar later een feit gebleken. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief