Fractievoorzitters, nieuwe wethouders en informateur presenteren het coalitieakkoord gemeente Steenbergen
Fractievoorzitters, nieuwe wethouders en informateur presenteren het coalitieakkoord gemeente Steenbergen

Oppositie fel tegen het nieuwe coalitieakkoord

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Met elf stemmen voor en zeven stemmen tegen is donderdag ingestemd met het coalitieakkoord 'Gewoon Samen Doen'. De voltallige oppositie (Volkspartij, D66 en PvdA) stemde tegen het plan, omdat het akkoord te vaag zou zijn en er geen concrete ambities worden vermeld. De coalitie (Gewoon Lokaal!, VVD en CDA) is juist van mening dat dit stuk in grove lijnen de plannen uitzet.

Willy Knop (Volkspartij) mocht namens de grootste oppositiepartij als eerste zijn mening geven over het coalitieakkoord en hij trok meteen fel van leer. "Een coalitieakkoord moet richtinggevend zijn en bovendien geeft het aan welke resultaten men wil bereiken én wanneer." Maar, daar ontbreekt het volgens de Volkspartij aan. "De doelstellingen zijn vaag en vrijblijvend." Knop had dan ook een waslijst aan vragen voor de coalitie.

Visie

Hij werd bijgestaan door Tim Huisman (D66) die constateerde dat er geen knopen worden doorgehakt in het coalitieakkoord. "Toekomstige problemen worden door de coalitie niet daadkrachtig opgepakt." En ook Nadir Baali (PvdA) mist visie in de stukken. "Wat voor ons ligt is een in elkaar geknutselde creatie van verkiezingsprogramma's en geen volwaardig coalitieakkoord." Volgens Baali zijn 34 punten die worden aangedragen door de nieuwe coalitie al bestaand beleid. "Nogmaals, het ontbreekt aan visie."

Solide basis

Volgens Maurice Remery (Gewoon Lokaal!) zorgt dit akkoord echter voor een solide fundament voor de komende vier jaar. "Als oppositie moeten jullie blij zijn dat we het niet op de millimeter hebben vastgelegd, dat geeft jullie de ruimte om daar straks maximaal invloed op te hebben. Daar is het voor gemaakt: de grove lijnen neerzetten zodat het straks gedetailleerd ingekleurd kan worden." Willy Knop geeft aan zich voor 95 procent te kunnen vinden in de woorden van Maurice Remery. "Maar als raadslid wil je weten waar je aan toe bent. Dan kan je wel zeggen dat er later beleid gemaakt gaat worden, maar dit roept zoveel vragen op. Dit coalitieakkoord is een wensenpakket vol goede voornemens, maar meer is het niet", aldus Knop.

Onderhandelen

Remery blijft echter bij zijn standpunt. "In het verleden waren coalitieakkoorden lappen met tekst en tot in detail werd het uitgewerkt. Wat kreeg je dan als commentaar destijds: Alles ligt toch al vast. Je kreeg discussies over dat er geen ruimte meer was voor onderhandeling." Door een rode lijn uit te zetten, maar veel ruimte over te laten, wil de coalitie ervoor zorgen dat ook de oppositie zijn inbreng kan geven de komende jaren.

Duidelijkheid

Toch willen vooral Huisman en Baali meer duidelijkheid over de plannen van de coalitie. "Want als u het beleid gaat uitvoeren van de afgelopen jaren, dan had iedere partij in de coalitie kunnen zitten. Wat zijn specifiek de ambities van dit college en wanneer krijgen we daar meer duidelijkheid over?" Volgens Remery komt die duidelijkheid in november, wanneer het college de begroting presenteert aan de gemeenteraad. Onderwerpen die nu niet aan bod komen, zoals het AFC Nieuw-Prinsenland en de opvang van statushouders, kunnen mogelijk later in de begroting terugkomen. "Maar we kunnen ook niet alles tegelijk doen." Volgens Kees Gommeren (VVD) zijn alle belangrijke onderwerpen in het coalitieakkoord opgenomen, maar daar is Huisman het niet mee eens. "U heeft ons gevraagd om inbreng voor het coalitieakkoord. Wij geven aan dat het AFC mist in dit boekwerk en u zegt: we doen er niets mee. In hoeverre moeten we dit dan serieus nemen?"

De oppositie en coalitie kwamen uiteindelijk niet dichter bij elkaar. De coalitiepartijen stemden voor het vaststellen van het coalitieakkoord, waardoor het toch is vastgesteld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief