Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

Gemeenteraad wil directe aanpak bij Fort Henricus

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De gemeenteraad van Steenbergen heeft in de laatste vergadering voor het zomerreces een motie aangenomen omtrent Fort Henricus. De motie werd aangedragen door Dasja Abresch van Gewoon Lokaal! en aangenomen met vijftien stemmen voor en drie tegen.

In de laatste vergadering kwam de Perspectiefnota voor het komende jaar aan bod, waarbij ook Fort Henricus wordt genoemd: "Het gesprek met relevante partijen om Fort Henricus en haar directe omgeving tot een cultuurhistorische belevenis te maken moet leiden tot een aanbesteding van (tenminste) het eigendom/gebruik van het vastgoed voor (dag)recreatieve doeleinden. Om partijen te vinden dit dit tot een succes kunnen maken, houden we rekening met begeleidings- en proceskosten."

IJzer smeden

Voor Gewoon Lokaal! was dit reden genoeg om een motie in te dienen. Er zijn immers al twee lokale partijen die zich bij de gemeente gemeld hebben met plannen die qua doelstelling aansluiten bij het vastgestelde beleid op het gebied van bewaking en herbeleving cultuurhistorie, dagrecreatie en sociaal domein. "IJzer moet men smeden wanneer het heet is", stelt Gewoon lokaal! Daarom wilden ze de wethouder opdragen om per direct het gesprek aan te gaan met de lokale partijen. Het Fort zelf is namelijk eigendom van Natuurmonumenten en project Waterpoort richt zich op initiatieven op het fort. Omdat het fort naar verwachting pas in oktober 2019 klaar is, duurt het dus nog lang voordat er daadwerkelijk initiatieven gerealiseerd kunnen worden.

Ontwikkelingen

De loodsen naast het fort zijn echter eigendom van de gemeente Steenbergen. Er kunnen daarom nu al spijkers met koppen worden geslagen en het ligt binnen de mogelijkheden van de gemeente om nu al medewerking te verlenen aan planvorming voor passende activiteiten aan de buitenzijde van het fort. De eventuele kosten voor deze ontwikkelingen kunnen betaald worden uit de pot voor Herontwikkeling loodsen Fort Henricus. Gewoon Lokaal! wil tevens dat de wethouder de gemeenteraad ieder kwartaal op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.

Bestemmingsplan

In eerste instantie wilde Gewoon Lokaal ook dat het college alvast aan de slag zou gaan met de procedure om tot bestemmingsplanwijziging te komen bij de loodsen. Dit punt werd echter uiteindelijk toch geschrapt, omdat dit wellicht voor juridische problemen zou zorgen. De wethouder gaf aan dat als dat het geval zou zijn, de motie wellicht helemaal niet uitgevoerd kon worden. De 'nieuwe' motie werd uiteindelijk door alle partijen aangenomen, behalve de VVD. Kees Gommeren gaf namens deze fractie aan liever dit besluit uit te willen stellen tot september en kon daarom op dit moment niet instemmen met het voorstel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief