Afbeelding
Foto: Google Maps

Ontwikkeling Kop van Zuid voorlopig op een laag pitje

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De ontwikkeling van het bedrijventerrein Kop van Zuid in het zuiden van Steenbergen laat nog een tijd op zich wachten. Dat laat het college weten op vragen van Edwin Maas (Gewoon Lokaal!).

De politicus stelde onlangs vragen over de Kop van Zuid, omdat het huidige terrein naar zijn mening gedateerd, verloederd en verpauperd is. "Sinds 2011 zijn er al concrete plannen in de maak voor dit gebied, maar het onkruid en verloedering neemt steeds meer toe", stelt de Kruislandse Maas. Het college laat nu weten het eens te zijn met Maas. "Wij delen uw mening dat de locatie niet aantrekkelijk oogt en dat het de afgelopen jaren ook niet is verbeterd."

Noodzaak

Maas wilde daarom dat het college meteen actie zou ondernemen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "We zouden heel graag actie willen ondernemen en druk op de ketel zetten. We hebben echter te maken met een eigenaar die de gronden en gebouwen volgens de bestemming gebruikt en dit wil blijven doen." Het project Kop van Zuid is destijds dan ook niet doorgegaan omdat de eigenaar/initiatiefnemer andere kopers kon vinden voor zijn grond, zonder dat hiervoor het bestemmingsplan hoefde te worden gewijzigd. "De eigenaar had twee kopers voor zijn grond en was hiermee tevreden. Hierdoor is de noodzaak voor het ontwikkelen van de locatie vanuit de eigenaar niet heel groot. Het plan is dus nooit in de verkoop gezet, zoals oorspronkelijk gedacht was."

Medewerking

De gemeente geeft aan dat de eigenaar in principe wel medewerking zou willen verlenen aan de herontwikkeling, mits er vanuit de gemeente wordt meegewerkt aan een uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten in het buitengebied. Maar, dat is volgens de gemeente ook geen mogelijkheid. Daarom heeft de huidige eigenaar besloten om gewoon door te blijven gaan met zijn huidige bedrijfsvoering. De medewerking van de huidige eigenaars is noodzakelijk om tot herontwikkeling over te kunnen gaan. "Het voert in onze ogen ook te ver om tot onteigening over te gaan. Dit is een juridisch zware en moeilijke procedure en ook financieel zit hier behoorlijk wat risico aan vast."

Onderhoud

Omdat er niets anders op zit gaat de gemeente in gesprek met de eigenaar met het verzoek om de bedrijfslocatie en de daarbij behorende buitenruimte beter te onderhouden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief