Afbeelding

Misdaadcijfers nemen af in Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Het aantal geregistreerde misdrijven in de gemeente Steenbergen in de eerste helft van het jaar is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van de politie.

In de eerste zes maanden van 2017 hebben er 436 geregistreerde misdrijven plaatsgevonden in de gemeente Steenbergen. Dat blijkt uit de statistieken van de politie. Dit jaar hebben er in diezelfde maanden 'slechts' 384 misdrijven plaatsgevonden. Dat betekent dat er in vergelijking met vorig jaar 52 misdrijven minder zijn geregistreerd. De afname komt overeen met de landelijke tendens. In de eerste helft van 2018 registreerde de politie 372.000 misdrijven, ten opzichte van 421.000 in dezelfde periode in 2017.

Inbraken

In de eerste zes maanden van 2017 vonden er negentien woninginbraken plaats in de gemeente Steenbergen. Dit jaar is dat aantal minimaal gestegen naar twintig woninginbraken. Daarentegen werd dit jaar dertien keer ingebroken in een schuur of garagebox en vorig jaar in dezelfde periode was dat nog zestien keer. Inbraken in voertuigen vonden in 2017 nog veertig keer plaats en dat is dit jaar flink afgenomen naar zestien keer. Er werden vorig jaar tevens negen brom-, snor-, fietsen gejat en dit jaar staat de teller al op veertien.

Opvallend

Andere opvallende cijfers zijn het aantal ongevallen dat bijna gelijk is gebleven: vijftig in 2017 en 49 in 2018. Ook het aantal misdrijven in de categorie moord/doodslag is gelijk gebleven, zowel vorig jaar als dit jaar kwam dit twee keer voor. Het aantal bedreigingen is toegenomen (+2), maar het aantal mishandelingen is afgenomen (-10).

Ondermijning

Gezien de flinke afname, zou je kunnen spreken van een positieve ontwikkeling. Toch is Korpschef Erik Akerboom sceptisch over de resultaten: 'Dalende cijfers botsen soms hard met de realiteit. De cijfers blijven abstract als je als burger iets bent overkomen.' Daarnaast nemen de misdaadcijfers af, maar volgens de politie is er wel steeds meer sprake van ondermijnende criminaliteit. En dat is een stuk moeilijker te meten. "Mensen doen daar geen aangifte van, maar die criminaliteit vormt wel degelijk een maatschappelijk probleem. Dat heeft al langere tijd de aandacht en vraagt ook steeds meer politie-inzet." Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit zijn: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan of overlastgevende hangjongeren op een pleintje die zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief