Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

Gemeente mag lokale ondernemers niet voortrekken

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen mag lokale ondernemers niet voortrekken bij de aanbesteding rondom Fort Henricus. Dat laat het college weten aan de gemeenteraad.

De raad nam op 5 juli een motie aan met betrekking tot Fort Henricus. De gemeente wil het fort als toeristische trekpleister op de kaart zetten en kocht daarom in 2017 al de loodsen aan naast het fort. Verschillende ondernemers uit de gemeente Steenbergen staan te popelen om hier aan de slag te gaan, maar volgens de gemeenteraad gaat dit niet snel genoeg.

In de motie werd het college dan ook opgeroepen om de gesprekken met lokale partijen per direct voortvárend op te pakken, gericht op resultaat. De voortgang van deze gesprekken moest het college ieder kwartaal via een raadsmededeling delen met de gemeenteraad. "Wij hebben meteen actie ondernomen en onderzocht of deze motie uitgevoerd kan worden", laat het college nu weten. Daarbij is gekeken naar verschillende regels en wetgeving.

"Een van de grondbeginselen van het EU-verdrag is dat de inkopende dienst opdrachtnemers, ongeacht de grootte en de plaats van vestiging, gelijk zal behandelen. Dit betekent dat lokale partijen niet mogen worden voorgetrokken. Dan is immers sprake van discriminatie van partijen buiten de gemeente." Het college besluit daarom de motie niet uit te voeren, maar blijft wel in gesprek gaan met lokale ondernemers zodat zij bij de aanbesteding een gelijke kans maken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief