De Zuiderwaterlinie wordt steeds meer op de kaart gezet FOTO REMKO VERMUNT
De Zuiderwaterlinie wordt steeds meer op de kaart gezet FOTO REMKO VERMUNT

Loop mee met Zuiderwaterliniemars in Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Wie de Zuiderwaterlinie op een unieke manier wil beleven, kan van 16 tot en met 23 september meelopen met de Zuiderwaterliniemars. Deze wandelroute trekt vanaf Bergen op Zoom, via Steenbergen, Willemstad en Klundert door naar Grave in het oosten van Noord-Brabant. Op maandag 17 september is de etappe Steenbergen - De Heen aan de beurt.

De Zuiderwaterlinie is van oorsprong een verdedigingslinie en werd tot 1952 gebruikt. Vandaag de dag is het een uitnodigende ontdekkingslinie geworden die bestaat uit elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur. Zowel vanuit de provincie, als vanuit de diverse gemeenten, wordt al langere tijd hard gewerkt om deze Zuiderwaterlinie beter op de kaart te zetten. "En dat komt nu steeds meer samen. Onze parel kunnen we nu samenvoegen met de rest, waardoor een prachtige parelsnoer ontstaat", aldus wethouder Lepolder.

Promotie

In september 2017 zette wethouders Petra Lepolder (Steenbergen) en Arjan van der Weegen (Bergen op Zoom) hun handtekening onder een intentie-overeenkomst om de Zuiderwaterlinie meer op de kaart te zetten. Andere ondertekenaars waren de overige twaalf gemeenten langs de linie, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Waterschappen, de ANWB, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Er werden verschillende plannen bedacht om deze waterlinie meer onder de aandacht te brengen van onder andere toeristen. Zo moest er een Lange Afstands Wandelpad gerealiseerd worden met daarbij markeringen bij bezienswaardigheden.

Speciale borden

Daarnaast heeft de gemeente Steenbergen eerder dit jaar bij alle kernen een speciaal Zuiderwaterliniebord geplaatst om de geschiedenis van deze regio meer bekendheid mee te geven. "Deze linie vol geschiedenis moet onze Route 66 worden", stelde de wethouder destijds. Iedereen kent immers het bordje van de bekendste snelweg door Amerika en zo moet het ook gaan werken met het Zuiderwaterlinie-bord. Wie langs een plaatsje rijdt van de Zuiderwaterlinie, wordt er zo aan herinnerd dat hij in de buurt is van een belangrijk stuk historie. Of het nu gaat om Fort Henricus in Steenbergen, Fort de Roovere in Halsteren, 't Ravelijn in Bergen op Zoom of Fort Sabina in Willemstad. "Overal waar je komt weet je dat er iets bijzonders heeft afgespeeld."

De Mars

Om mensen op een bijzondere manier kennis te laten maken met de Zuiderwaterlinie wordt nu ook De Mars gelopen. Hierbij trekt een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Er wordt zowel gestart in Bergen op Zoom als in Grave. Gezamenlijk trekken de wandelaars naar het middelpunt: Heusden. Iedere dag wordt een etappe van ongeveer tien kilometer afgelegd. "Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waar ook uit Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars in zullen meelopen."

Wandelaars worden bij de start van de etappe met een hapje en drankje verwelkomd bij een lokale horecaondernemer en krijgen onderweg op bijzondere wijze het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen. Deelname is gratis, maar je moet je wel even online inschrijven. Gratis vervoer terug naar de startlocatie wordt verzorgd. Op zondagmiddag 23 september treffen de laatste twee groepen wandelaars elkaar in het midden van het traject, in het prachtige Heusden, alwaar een muzikaal programma tot besluit van De Mars plaatsvindt.

Kijk voor meer informatie of voor het inschrijven op www.zuiderwaterliniemars.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief