Als hoofdagent Dave uitleg heeft over zijn werkzaamheden, houdt officier van dienst Peter Smaardijk de beelden nauwlettend in de gaten.
Als hoofdagent Dave uitleg heeft over zijn werkzaamheden, houdt officier van dienst Peter Smaardijk de beelden nauwlettend in de gaten. Foto: Tineke Feskens

Stappen in Steenbergen, hoe is dat voor de politie?

Door: Vera de Geus algemeen

Een kijkje achter de schermen

STEENBERGEN - Waarom moesten er camera's komen op de Markt? Wat gebeurt er met die beelden en hoe vinden bezoekers van de horeca het dat ze gefilmd worden? Zomaar een paar vragen die opborrelen wanneer je als pers een avondje op stap mag met de burgemeester en de officier van dienst van de politie. Tijdstip: zaterdagavond. Locatie: de Markt in Steenbergen. Onderwerp: cameratoezicht.

DOOR TINEKE FESKENS



Onderweg naar het politiebureau in Bergen op Zoom legt burgemeester Ruud van den Belt uit waarom hij de pers heeft uitgenodigd een avond/nacht met hem op pad te gaan. "Als burgemeester ben ik erantwoordelijk voor de openbare orde. Inwoners van mijn gemeente moeten zich veilig voelen. Omdat er op de Markt al jaren overlast was door incidenten, voelden mensen zich onveilig. We hebben uiteindelijk besloten dat er cameratoezicht moest komen." Dat was een jaar geleden. Reden voor de burgemeester om te evalueren, en waar kun je beter op onderzoek gaan dan ter plaatse?

Papierwerk
Samen met officier van dienst, Peter Smaardijk schuiven we in de personeelskantine aan tafel, de koffie in een plastic bekertje. We zitten amper of de berichten over de eerste aanhoudingen komen via het oortje van Peter binnen. Dit betekent dus een berg papierwerk, want in tegenstelling tot de publieke sector, moeten alle formulieren en dossiers op papier worden ingediend bij het Openbaar Ministerie.

Zelfdoding

De briefing met de burgemeester (daar mag geen pers bij aanwezig zijn) valt in het water. Alle eenheden worden opgeroepen voor een incident in het bestrijdingsgebied. Peter geeft uitleg over het werk, de emoties die loskomen als er iets zeer ernstigs gebeurt. En de impact op de personele bezetting. Dan komt commandant Frank binnen gelopen. Zijn dienst zit erop. Maar naar huis gaat hij nog niet. "Vandaag is een jonge collega bij zijn zoveelste zelfdoding opgeroepen. Tijdens de dienst is er geen tijd om te debriefen, dus gaan we zo maar even samen zitten."

Camera's
Even verderop zit hoofdagent Dave. Een klein kantoor, een wand vol beeldschermen en continue in gesprek met collega's die op pad zijn. Op de schermen zijn beelden te zien van de Markt. Uit diverse hoeken worden opnames gemaakt van een feestende menigte. Het is dit weekend jaarmarkt. Met een half oog op de beelden geeft hij uitleg."Ik kan vanaf deze plek zien of mensen zich opvallend gedragen. Ik roep dan een collega op, geef hem het signalement en zeg wat hij doet. De agent ter plaatse spreekt hem of haar dan aan. Legt uit dat ze in de gaten gehouden worden en adviseert ermee te stoppen."

Repressief

De politie noemt dit repressief optreden. Wat is het grote voordeel? Met één agent op het basisstation worden een aantal locaties bewaakt. De eenheden die op pad zijn, en dat zijn er in het weekend te weinig, kunnen zich bezighouden met hun surveillance. Door vroegtijdig in te grijpen kunnen incidenten voorkomen worden en hoeven geen aanhoudingen te worden verricht. De agenten kunnen zich dus bezig houden met hun taak: de veiligheid van ons allemaal bewaken.

Veilig

Later op de Markt spreekt de burgemeester met bezoekers en uitbaters. "Voel je je veilig? Heb je last van de camera's?" Dezelfde vraag, verschillende antwoorden. De een heeft nergens last van, de ander is blij met de camera's. Vooral als het rumoerig is na sluitingstijd. De burgemeester beweegt zich op zijn gemak tussen de menigte door, regelmatig stoppend voor een selfie met een feestganger.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief