Een volle Vredeskerk tijdens het gouden jubileum met een laatste kerkkoorzang.
Een volle Vredeskerk tijdens het gouden jubileum met een laatste kerkkoorzang. Foto: Claudia Koole

Volle Vredeskerk viert gouden jubileum

Door: Vera de Geus algemeen

'Het Vredeskoor zong voor de allerlaatste keer'

STEENBERGEN - De feestelijke viering voor 50 jaar Vredeskerk te Steenbergen-Zuid, waarbij het hele pastorale team aanwezig was van de Sint Annaparochie Steenbergen, werd goed ontvangen door een volle kerk met betrokken parochianen. Vier leden van het koor werden in het zonnetje gezet. Maar de viering kende ook een afscheid. Het Vredeskoor zong een laatste keer.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Met een lach en een traan bestaan en we gaan", klonken de woorden van voorzitter PKC Vredeskerk Jan Bruynseels tijdens zijn speech. Hij doelt op het vertrek van het Vredeskoor. In hun eigen parochieblad 'Samenkomst' als jubileumuitgave wordt dit gaan als een hard feit benadrukt met titel 'Het doek valt definitief'. In een korte verklaring laten leden van het koor hun beweegredenen weten. Tijdens de viering in de Vredeskerk die haar 50-jarig bestaan viert worden de leden Betsy Nijssen, Liza van Ham, Riet van der Zande en Rien Oerlemans, die 50 jaar lid zijn van het koor, geëerd met een speciaal aandenken. En passant wordt een echtpaar gefeliciteerd in de kerk dat 50 jaar getrouwd is en krijgt een parochiaan de gelukswensen vanwege diens verjaardag op de dag van de jubileumviering.

60-jarig jubileum

De Vredeskerk is een in 1968 verplaatste Sint Amandus kerk die grotendeels door vrijwilligers is afgebroken in Geertruidenberg, verhuisd werd en weer is opgebouwd in Steenbergen-Zuid. 1 december 1968 werd de Vredeskerk, die toen de naam Vredes kende in de volksmond volgens vicaris Paul Verbeek, ingewijd. Pas in 1984 kwam het bijgebouw De Vonk erbij. Destijds was de kerk goed voor ruim 2000 parochianen. Dat aantal is nu drastisch teruggelopen en slechts tientallen mensen bezoeken een viering. Deze zorgen worden geuit tijdens het jubileumfeest. "We hebben een zorg voor de komende jaren", uit Jan Bruynseels. "Zo lang het gaat, gaat het en we moeten elkaar blijven helpen." In het jubileumblad vertelt hij: "We hebben helaas moeten constateren dat het in de toekomst steeds moeilijker zal worden. De terugloop in de kerkbezoeken is enorm. Jonge gezinnen vullen hun tijd nu anders in. Kinderen laten dopen is een uitzondering geworden. Hoe lang houden we het nog vol en zit er een 60 jarig jubileum nog in?"

Rust

Vicaris van de bisschop van Breda, Paul Verbeek, kent de omgeving Steenbergen-Zuid nog goed. "Bij het Zilverenfeest in 1993 werd een zilveren penning uitgegeven. Ter afsluiting werd ik op 12 december 1993 door bisschop Ernst in de Vredeskerk tot diaken gewijd op weg naar het priesterschap. In mijn jeugd ging ik met mijn ouders vaak op zondag naar de Vredes afgewisseld met de Gummarus, zoals we dat thuis zeiden." Betrokkenheid blijkt een beladen term te zijn geworden die menigeen binnen het kerkelijk leven uit. Verbeek: "Mijn goede vriend Hans van Geel werd de eerste pastoor van de huidige Annaparochie met zijn pastoraal team. Dit was geen simpele opdracht. Het werkterrein werd groter, terwijl de betrokkenheid afnam." Dit herkent voorzitter Jan Bruynseels ook. "Mensen zijn niet meer direct betrokken. Het is nu moeilijker een band op te bouwen. Maar toch, we hebben leuke vieringen, een simpel en kleinschalig gebouw met sfeer en rust. Mensen hebben toch ook rust nodig?"

Hoop

Die sfeer en rust is nu een grote taak van de nieuwe pastoor Hans de Kort geworden. Sinds februari 2018 neemt hij de taken van Hans van Geel over binnen de Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie. Hij ziet veel voordelen bij de Vredeskerk. Hans de Kort: "Het voordeel van de Vredeskerk is dat het gebouw niet te groot is en snel een vrij intieme sfeer oproept als je daar een viering hebt. De kosten aan het gebouw voor onderhoud en energie zijn niet zo hoog vergeleken met vele andere kerken." Hij laat daarbij zijn realistische kijk weten. "Als we naar de toekomst kijken van de Vredeskerk als gebouw en gemeenschap van gelovigen, dan moeten we van de ene kant toch met hoop vervuld blijven, van de andere kant moeten we onze ogen niet sluiten voor de realiteit." Die realiteit kent een verminderde kerkbetrokkenheid en een vergrijzing van kerkgangers en vrijwilligers." 

Het kerkkoor Vredeskerk met het pastorale team Sint Annaparochie Steenbergen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief