Afbeelding
Foto: BOS&BOS Tentoonstelling & Interieur

Welberg aan de slag met klaprozenviaduct

Door: Remko Vermunt Algemeen

WELBERG - Het viaduct tussen Steenbergen en Welberg wordt vanaf zaterdag 29 september flink onder handen genomen. Het nu nog 'lelijke' viaduct wordt getransformeerd tot een poort van klaprozen. "Een eerbetoon aan de militairen en inwoners die op het dorp omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een ode aan de vrijheid waar we sindsdien in mogen leven", aldus Ilja Bos namens de Dorpsraad.

Het idee van het klaprozenviaduct is afkomstig van de Dorpsraad Welberg in samenwerking met de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Voor het ontwerpen werkten de Welbergse kunstenaar Ilja Bos, Jaap Groenendijk, Hanneke Somers-Neutkens en Angelo Somers samen. In het ontwerp is gewerkt met de klaproos die internationaal symbool staat voor de slachtoffers die vielen als gevolg van de twee wereldoorlogen. "Op de Welberg is in november 1944 een zware strijd geleverd door Canadese geallieerden tegen de Duitse bezetter. Zevenenvijftig militairen en dertig burgers kwamen daarbij om het leven."

Klaprozen

Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, beloofde vier jaar geleden aan de Canadese veteraan Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden bloeien op Welberg ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dit leidde tot een klaproosveld bij het bevrijdingsmonument op het dorp en nu dus ook tot een klaproosviaduct waar de bloemen het hele jaar rond de herinnering levend houden. "Toch moet het viaduct vooral een vrolijke plek zijn. Bij het monument aan de Canadezenweg herdenken we de slachtoffers. Bij het viaduct vieren we de vrijheid."

Aan de slag

Voor de realisatie van het viaduct is gebruik gemaakt van een subsidie van de gemeente Steenbergen. En ook KWS Infra, die de renovatie van de N259 en het viaduct in opdracht van de gemeente uitvoerde, levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie. Met het ontwerp van de vier kunstenaars kan nu dus eindelijk gestart worden. Op zaterdag 29 september gaan de vrijwillige hulptroepen aan de slag. Drie weekenden lang wordt er in ploegen geverfd. Op zaterdag en op zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. "Iedereen kan meedoen", zo laat een woordvoerder van de Dorpsraad Welberg weten. "De eerste twee weekenden werken we wel op steigers, dus dat is minder geschikt voor mindervaliden of mensen met hoogtevrees. Het laatste weekend kan er ook vanaf de grond gewerkt worden." Enig tekentalent is niet vereist. "We werken volgens de Ravensburger-methode. Deelnemers krijgen een kwast en een pot verf met een cijfer erop. Vervolgens kunnen zij de vakjes met hetzelfde cijfer als op de pot inkleuren." Vrijwilligers zijn overigens nog altijd welkom zich te melden en kunnen dat doen via info@dorpsraadwelberg.nl of (06) 40234755.

Leerlingen
Over de pilaren in het midden van het viaduct komt naast klaprozen ook een tekst te staan, verzonnen door leerlingen van de Pius X. De inhoud van die woorden blijft voorlopig nog geheim maar een tipje van de sluier mag opgelicht worden: "Het is een boodschap voor deze en volgende generaties dat de vrijheid gevierd, maar ook gekoesterd moet worden."

Klaproosschildjes

De Stichting Dorpsraad Welberg heeft afgelopen week een bedrag van 5.800 euro toegewezen gekregen vanuit het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant. Het bedrag werd aangevraagd voor de ontwikkeling van de Klaproosschildjes. De deurschildjes zijn een uitvloeisel van het klaproosviaduct. "Qua uitstraling passen de schildjes bij de tijdgeest van de Tweede Wereldoorlog maar zij hebben een 'vintage' uitstraling die momenteel erg in trek is." In navolging van het gedachtegoed van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg hoopt de dorpsraad dat er 'een lint van klaprozen door Welberg en ver daarbuiten' ontstaat wanneer iedereen een schildje naast de deur hangt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief