De platanen zorgen volgens omwonenden voor gevaarlijke situaties
De platanen zorgen volgens omwonenden voor gevaarlijke situaties

Geen acties bij platanen aan de Kruispoort

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen gaat geen actie ondernemen bij de negen platanen aan de Kruispoort. Dat laat het college weten. De gemeenteraad nam in juni 2017 een motie aan, waarmee het college werd opgedragen om de bomen te kappen, maar juridisch gezien is dat niet toegestaan.

De discussie rondom de negen platanen aan de Kruispoort speelt al een lange tijd. De bomen zouden zorgen voor onveilige situaties en daarom besloot de gemeenteraad ruim een jaar geleden dat de bomen gekapt moesten worden. Er zouden dan nieuwe bomen voor in de plaats komen. In september 2017 lieten burgemeester en wethouders al weten maar gedeeltelijk aan dat verzoek te kunnen voldoen, de bomen staan immers op de lijst van Waardevolle en Monumentale bomen en mogen daarom niet 'zomaar' gekapt worden.

Vergunning

Bij de aanvraag van de kapvergunning moet je kunnen aantonen waarom de bomen gekapt zouden moeten worden. "Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er geen onveilige situatie is in de Kruispoort. Het college heeft ook geen argumenten om de bomen van de monumentale bomenlijst te halen. Hierdoor is het hoogstwaarschijnlijk dat een kapvergunning niet wordt verleend", stelde het college eerder al. Om de inwoners toch tegemoet te komen, heeft de gemeente daarom een omgevingsvergunning aangevraagd voor het kandelaberen (grof snoeien) van de bomen. "Door te kandelaberen krijgen de bomen weer een evenwichtigere kroon, blijft de ecologische functie van de bomen gehandhaafd en wordt het gevoel van onveiligheid verminderd."

Spoed

Bij de aanvraag van de vergunning mistte echter een vleermuizenonderzoek. Dat is op 31 juli 2018 afgerond, waarna een externe deskundige heeft bekeken of de bomen inderdaad gesnoeid mogen worden. "Omdat er geen sprake is van gevaarzetting of een vergelijkbaar spoedeisend belang, kan er geen omgevingsvergunning worden verleend", concludeert het college nu. "Er is daarnaast ook geen sprake van een spoedeisend belang. Uit geen van de onderzoeken blijkt dat er sprake is van een gevaarlijke situatie. Op basis van het huidige kader heeft ons college geen mogelijkheid om de aanvragen te verlenen en de bomen te verwijderen."

Controle

Om toch gehoor te geven aan het onveiligheidsgevoel van de inwoners, heeft de gemeente wel besloten om de bomen jaarlijks te controleren. Die controle moet inzicht geven in de vitaliteit, veiligheid en eventuele maatregelen in het kader van de veiligheid. Verder zal er jaarlijks onderhoud worden gepleegd aan de bomen. Bewoners kunnen eventueel ook een bezwaarschrift indienen tegen de weigering van de omgevingsvergunning.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief