De kinderen van basisschool Merijntje namen de wisselbokaal in ontvangst
De kinderen van basisschool Merijntje namen de wisselbokaal in ontvangst (Foto: Remko Vermunt)

Basisschool Merijntje wint tweede Schoolstrijd

STEENBERGEN - Basisschool Merijntje heeft vandaag in de raadzaal van de Gemeente Steenbergen de strijd om de Weet Waar Je Woont-bokaal gewonnen. Dertig scholieren van vijf verschillende basisscholen gingen de strijd met elkaar aan. In vier rondes moesten de kinderen uit groep 7/8 zoveel mogelijk vragen goed beantwoorden over de thema's historie, bedrijven, maatschappij en natuur.Vijf jaar geleden kwam Claudia de Groen tijdens haar lerarenopleiding met het idee om een spel te ontwikkelen voor scholieren. Dat begon heel provisorisch met een bordspel over de geschiedenis van Steenbergen. "En dat was eigenlijk heel erg leuk, dus dat idee heb ik meegenomen naar het Platform Kunst en Cultuur Steenbergen." Het bordspel met pionnen en dobbelstenen werd omgetoverd naar een digitaal spel: Weet Waar Je Woont. Een spel met vijfhonderd vragen over de verschillende kernen van de gemeente Steenbergen, zodat kinderen meer leren over waar ze vandaan komen.

Schoolstrijd
"In januari 2015 werd het spel gelanceerd en in september 2015 hebben we de eerste Schoolstrijd georganiseerd", vertelt Dasja Abresch. Drie jaar geleden won de Pius X. "Maar daarna is het een beetje in het slop geraakt. De wisselbokaal heeft drie jaar bij de Pius X gestaan, maar dit jaar hebben we besloten om het weer op te pakken." Vijf scholen hebben aan die oproep gehoor gegeven: de Zonnebergschool uit Kruisland, de Pius X uit Welberg, basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer en Maria Regina en Nieuwe Veste uit Steenbergen. "De Groen van Prinsterer uit Dinteloord wilde wel meedoen, maar ze hadden maar twee deelnemers en de Gummarusschool heeft deze keer ook voorbij laten gaan."

Vrije middag
Wethouder Wilma Baartmans wilde de kinderen bij de start van de wedstrijd in ieder geval heel veel succes wensen. "Ik vind het super dat jullie je vrije woensdagmiddag opofferen om hier te zijn", vertelde de wethouder. "Een spelletje spelen is natuurlijk altijd leuk, maar hier leer je ook nog iets van. Je leert wat er is gebeurd in Steenbergen en alle andere kernen en dat is gewoon heel vet." En dat de kinderen iets hebben geleerd, dat moge duidelijk zijn.

Wedstrijd
De kinderen kregen in vier rondes steeds zes vragen voorgelegd. De vraag werd eerst voorgelezen en daarna kwamen steeds vier antwoordmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: In 2014 werd in Kruisland een bom ontmanteld. Hoe heette die bom? Of: Steenbergen verdiende van de dertiende tot en met de zestiende eeuw geld aan derrie. Wat is derrie? Sommige vragen waren erg makkelijk voor de kinderen, waardoor ze meteen het goede antwoord in konden vullen. Zo wist iedereen waarom de inwoners van Nieuw-Vossemeer in 1953 hun huizen verlieten (Watersnoodramp).

Huisjes sparen
Andere vragen waren wat moeilijker en dan werd er even snel gegokt, want hoeveel cafés waren er bijvoorbeeld halverwege de vorige eeuw op de Welberg te vinden? (Dat blijken er tien te zijn geweest). Na iedere ronde kregen de kinderen een paar minuten de tijd om de antwoorden op de vragen op te zoeken met een laptop of in één van de geschiedkundige boeken van de gemeente Steenbergen. En hoewel dat makkelijk lijkt, was het toch erg lastig om binnen die paar minuten de juiste antwoorden te vinden. Voor ieder goed antwoord ontvingen de deelnemers een huisje wat ze op de kaart van hun dorp of stad konden neerzetten. Degene die uiteindelijk de meeste huisjes had, won de Schoolstrijd.

Winnaar
Duidelijke winnaar was basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer met 22 van de 24 te behalen huisjes. De andere scholen hadden 16, 17 of 18 huisjes. Basisschool Merijntje ontving dan ook uit handen van de wethouder de wisselbokaal WeetWaarJeWoont en volgende week krijgen ze tevens een grote taart op school.

 

  

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief