Aan een aantal tafels werd het plan uitgelegd en soms stevig bediscussieerd FOTO TINEKE FESKENS
Aan een aantal tafels werd het plan uitgelegd en soms stevig bediscussieerd FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

Verdeeldheid over bouwplannen Heense Molen

Door: Remko Vermunt Algemeen

HEENSE MOLEN - De opkomst was groot. De hele buurt leek maandagavond uitgelopen om kennis te nemen van de woningbouwplannen op het terrein van "Prodimex". Voor een aantal bewoners kunnen de plannen niet snel genoeg worden uitgevoerd. Anderen zijn minder enthousiast. De gemeente zegt erg blij te zijn met de mogelijke ontwikkeling. Er kan eindelijk ook gebouwd worden in de kleinste kern van Steenbergen.

DOOR TINEKE FESKENS

Zelden zal er tijdens een inloopavond zoveel belangstelling van omwonenden zijn geweest als maandagavond in Heense Molen. In de kleine kern, eigenlijk een buurtschap binnen de grenzen van Nieuw Vossemeer, staat dan ook flink wat te gebeuren, Tenminste, als het aan de gemeente en initiatiefnemer van de plannen ligt.

Ontwikkeling

Wethouder Wilma Baartmans is zeer te spreken over de mogelijke ontwikkeling. "Eindelijk kunnen we iets doen voor de gemeenschap. De bouw van een aantal woningen, samen met de aanleg van een park en een waterpartij zal het dorp een flinke impuls geven. Toen de initiatiefnemer ons benaderde waren we meteen enthousiast. Het bedrijf dat er vroeger zat had de bestemming industrie, categorie 4,2. Dat betekent dat er zware industrie mogelijk was. Een onwenselijke situatie. Wij gaan ons inzetten om de bestemming te wijzigen in een woonbestemming. Ook de provincie juicht dit soort ontwikkelingen toe."

Omwonenden
Niet iedereen is zo gelukkig met het initiatief als de wethouder. Aan een tafel staat een aantal buren bij elkaar. Op de vraag wat zij van de plannen vinden komt een kort en duidelijk antwoord: "Vooral niet doen! Wij wonen hier omdat we zo houden van de rust, voor en achter hebben we vrij uitzicht. Dat willen we graag zo houden." Problemen met bedrijvigheid op de locatie hebben ze niet. "Als er een ander bedrijf komt weten we dat het door de week druk is, overdag. Maar in de weekenden is het rustig. Als er huizen gebouwd worden hebben we altijd last, dan is het gedaan met onze rust."

Onveilige situaties

Een andere bewoonster is bang voor onveilige situaties. "Ik woon aan de rand van de kern. Mijn land grenst straks een het park. Als ik nu buiten loop kom ik niemand tegen. Straks kan iedereen zo mijn erf oplopen." Een moeder is samen haar zoon gekomen. Zij zien kansen. Een oudere inwoner denkt ook dat het een goede zaak is. "Het wordt tijd dat er iets gebeurt. Het zou toch mooi zijn als kinderen die hier geboren en getogen zijn hier kunnen blijven wonen. Die kans gun ik ze."

Initiatiefnemer
Rustig, aan de zijkant van de zaal staat Johan Laurijsse. Hij heeft het bedrijventerrein gekocht. "Wij waren op zoek naar een locatie om ons materieel op te slaan. We hebben een akkerbouwbedrijf en wonen hier net buiten de bebouwde kom. Zodoende kwamen we op deze locatie terecht. Ik denk dat we met de ontwikkeling van het gebied echt een impuls kunnen geven aan het dorp. We gaan alle reacties die vanavond binnenkomen zorgvuldig beoordelen. En proberen die, als dat mogelijk is, toe te passen. Deze avond is pas het begin van het plan, gaandeweg zullen we samen met alle betrokken partijen tot een mooie invulling komen van een tot nu vervallen terrein."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief