Het nieuwe Kringloopcentrum Steenbergen met een deel van het enthousiaste team
Het nieuwe Kringloopcentrum Steenbergen met een deel van het enthousiaste team (Foto: Claudia Koole)

Kringloopcentrum biedt nieuwe kansen

STEENBERGEN - Het Kringloopcentrum Steenbergen aan de Blauwstraat 33 is ruim een half jaar oud. Een droom van Angelo Grishaver, als oprichter van dit Kringloopcentrum, is uitgekomen. Maar daar moest wel eerst het nodige voor gebeuren in zijn leven.


DOOR CLAUDIA KOOLE

Dat een leven niet altijd over rozen gaat, daar kan Angelo Grishaver van meepraten. "Als kind kwam ik al graag op rommelmarkten. Ik was er graag mee bezig", vertelt hij. Maar voordat hij zijn Kringloopcentrum in Steenbergen kon beginnen, was hij eerst schilder. Dat leek destijds een goed beroep tot het moment dat hij van een dak viel en zijn been verbrijzelde die nu geamputeerd is. Zijn wereld stortte in en het kostte hem jaren om er weer bovenop te komen. Zijn vader, Chiel Grishaver die hem als extern adviseur bijstaat in het Kringloopcentrum, kan daarover meepraten. "Ik vond het verschrikkelijk toen. Hij had ook fantoompijnen. Ik heb hem jarenlang zien lijden."

Verbouwing

Toch ging dat lijden voorbij en Angelo wilde niets liever dan werken, ook al was hij arbeidsongeschikt verklaard. Hij ging bij een kringloopwinkel in Halsteren werken, maar merkte al gauw dat alles beter kon. Zijn droom kwam uit toen hij in Steenbergen tegen het pand aanliep aan de Blauwstraat 33. "Ik heb het pand zelf gekocht. Het was eigenlijk een grote bouwval, maar ik zag dat er veel potentie in zat. De vergunningen waren er gelukkig al. Het pand heb ik vervolgens helemaal laten verbouwen, zonder subsidie. Veel kringloopwinkels zitten op een industrieterrein, maar wij zitten in het centrum. Het is eigenlijk altijd druk bij ons."

Aanpassingen

Momenteel zijn zo'n 20 vrijwilligers actief in het Kringloopcentrum. "Je ziet mensen opbloeien als ze hier bezig zijn", laat Angelo weten. "Er is iemand die twee uur per week begon. Dat is nu drie dagen in de week. Zo leuk vindt ze het hier. Ik wil mensen een kans geven die een beperking hebben. Ik investeer hier ook in." Zo'n investering is bijvoorbeeld aanwezig bij de balie. Een vrouw die doof is, heeft een speciale kassa aanpassing gekregen. "In de balie bij de kassa is een microfoon ingebouwd zodat ze alles beter kan horen. Zo kan ze hier toch werken." Of een aangepaste kantine voor rolstoelen en een toilet met een oprit. Angelo: "Ik wil gewoon aan die mensen denken."

Vrijwilligers

Voor het Kringloopcentrum Steenbergen is een stichting opgericht. Angelo: "We werken zonder winstoogmerk. Alles wat aan het eind van het jaar over is, gaat naar goede doelen. Het liefst lokale doelen." Vrijwilligers zijn ook hard nodig. Er is een reiskostenvergoeding voor mensen buiten Steenbergen. "Spullen zijn altijd welkom." Mensen kunnen na 10.00 uur bellen naar 0167-769020.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief