Simon van Nispen en Jan Knuit bij het deel van AM de Jong in het museum waar over de laffe moord op hem wordt verteld
Simon van Nispen en Jan Knuit bij het deel van AM de Jong in het museum waar over de laffe moord op hem wordt verteld Foto: Claudia Koole

A.M. de Jong museum staat voor grote herdenking

Door: Claudia Koole Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - Het A.M. de Jong museum staat voor een groot moment. 18 oktober 1943 is de datum dat de Nieuw-Vossemeerse Adrianus Michiel de Jong werd vermoord in zijn woning. Op dezelfde datum in 2018, 75 jaar later, wordt deze markante schrijver en verteller herdacht op een speciale avond in dorpshuis De Vossenburcht met een bijzondere uitreiking van een script gedateerd net na de WO-II.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Het leven van A.M. de Jong uit Nieuw-Vossemeer kende eerder een bedreiging. In juli 1942 werd hij reeds opgepakt door Duitsers en werd hij gegijzeld in een klooster te Haaren. Toen al gold de vergelding om hem te vermoorden als represaille op de dood van NSB-ers en SS-ers. Dankzij een bevriende arts die een verklaring afgaf voor hem wist De Jong vrij te komen uit het klooster. Ruim een jaar later ging het toch mis toen zijn dochter Gudi de deur opende voor twee onbekende mannen en hij door twee kogelschoten om het leven werd gebracht in zijn eigen woning. Het dagblad Brabantia bericht hierover in 1988: "De Europese democratie verloor op die dag een van haar waakzaamste verdedigers, de Nederlandse literatuur een van haar beste vertellers."

Kapelaan

Adrianus Michiel de Jong schreef het stuk 'Een held keert weer' dat in 1947 ten tonele werd gebracht door het toenmalige Roosendaalsch Roomsch Tooneel, nu Roosendaals Toneel geheten. In het 100-jarig jubileumboek van Roosendaals Toneel met titel 'Ik dank U voor Uw volgzaamheid ...', dat in januari 2018 is uitgebracht en dat nog steeds verkrijgbaar is bij deze toneelvereniging, wordt dit stuk genoemd. Een saillant detail is dat een kapelaan het stuk aanpast. De regisseurstaken liggen dan bij Harrie van Hout en kapelaan Norbert Theeuwes die tevens als rooms-katholiek geestelijk adviseur optreedt. "Theeuwes schrapt wel wat in 'Een held keert weer', maar een priester die in de jaren veertig een stuk van een socialist mede-regisseert, dat mag wel revolutionair genoemd worden", wordt vermeld in het voornoemd jubileumboek van Roosendaals Toneel.

Fragment

Het zal een bijzonder moment zijn als Ad Stofmeel, voorzitter van Roosendaals Toneel, het script uit 1947 'Een held keer weer' overhandigt aan het A.M. de Jong Museum op de grote herdenkingsavond. De herdenking gaat op deze manier daadwerkelijk terug in de tijd. Dat gebeurt overigens ook met de lezing die wordt gehouden door Jos Rampart waarin een fragment wordt getoond van dochter Gudi de Jong die destijds de voordeur opende. Zij vertelt over de moord op haar vader. De avond wordt aangekleed met muziek die verzorgd wordt door een trio uit Nieuw-Vossemeer: Jan van de Velde (gitaar), Martine Westenbroek (zang) en Arno de Klerck (trompet).

Herdenking

De herdenking met lezing van Jos Rampart en uitreiking door Ad Stofmeel met het originele script van A.M. de Jong vindt plaats op 18 oktober 2018 met aanvangstijd 19.30 uur in dorpshuis De Vossenburcht in Nieuw-Vossemeer. De toegang is gratis voor iedereen die wil komen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief