Verschillende omwonenden aan het nog te realiseren Sint Jorispad kwamen naar het inloopuur voor meer inhoudelijke informatie
Verschillende omwonenden aan het nog te realiseren Sint Jorispad kwamen naar het inloopuur voor meer inhoudelijke informatie Foto: Claudia Koole

Omwonenden nieuw Sint Jorispad zijn positief

Door: Claudia Koole

KRUISLAND - De H.Georgiuskerk in Kruisland is goed zichtbaar aan de Langeweg, maar minder bekend is de mooiste zijde van deze rk-kerk met een stukje groen dat nu meer leefbaarheid met participatie ingeblazen krijgt. Voordat de eerste schop in de grond gaat voor het groen bij het ontwerp, mogen omwonenden en andere inwoners van Kruisland hun visie geven op het project dat Cultuurproject Sint Jorispad heet.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Naar het inloopuur zijn direct omwonenden gekomen. Het is een klein groepje dat in een kring aan een tafel zit en de ontwerptekeningen bekijkt. Dit groepje bestaat uit een aantal bewoners van de Kerkwerf en het Pluspunt. "Het is een goed project. Dan komt er weer iets meer in Kruisland", laat de heer Maas weten die aan de Kerkwerf woont. "Misschien kunnen we dan eens een ander ommetje maken." Het nieuwe Sint Jorispad krijgt een verbinding tussen de Langeweg en de Kerkwerf. In de tuin naast de H.Georgiuskerk ligt nu een stuk groen met een half pad achter een hek. Dat krijgt een andere inrichting.

Patroonheilige

"Het is een gebied dat nu niet zo toegankelijk is, maar dat we weer leefbaar willen maken", vertelt Imke Mulders van Dorpsraad Kruisland. "Ook het hedendaagse verhaal van Sint Joris is erg leuk. Dankzij de betrokkenheid van verschillende ondernemers in Kruisland zijn we tot een goed voorstel gekomen." Het nieuwe Sint Jorispad is ook een belangrijke ontwikkeling voor de naastgelegen kerk die tot de Sint Annaparochie in Steenbergen hoort. Ad Huijsmans, voorzitter PKC H.Georgius: " Het cultuurproject Sint Jorispad vind ik een geweldig idee. Vooral om Sint Joris, de patroonheilige van onze kerk, meer onder de aandacht te brengen. Aan de buitenkant van de kerk is niet te zien wie de patroonheilige van de kerk is. Met de afbeelding die bij het Sint Jorispad komt te staan, wordt dat duidelijker."

Participatie

Ook mevrouw Reijnders-de Groen vindt het een goed project. "Vroeger heb ik veel gewandeld. Toen liep ik iedere avond een rondje. Nu ga ik dat misschien weer oppakken met het Sint Jorispad." Dit is de verbinding waarvoor het project is bedoeld. Mensen uit het dorp Kruisland, en erbuiten, zullen in het kader van participatie vaker worden uitgenodigd om samen te komen. Dat kan van jong tot oud. Sint Joris draagt daarbij de waarden moed, dapperheid en overwinning. Waarden die voor iedereen bestemd zijn als sociale meerwaarde. Te denken valt aan bijeenkomsten om samen te gaan wandelen, om een speciaal moment te vieren bij de sculptuur Sint Joris en de draak die levensgroot in cortenstaal zal verrijzen of om een educatief historische samenkomst te organiseren voor jongeren. Een belangrijk begrip binnen dit cultuurproject is participatie waarbij bewoners uit straten en wijken verbonden worden met elkaar. Het Cultuurproject Sint Jorispad is een initiatief van de H.Georgiuskerk en Dorpsraad Kruisland en wordt financieel gedragen door gemeente Steenbergen en het Rabobank Coöperatiefonds. Wellicht dat er nog een derde partij bij komt in de nabije toekomst. Dat zal zijn het Buurtcultuurfonds Stadlander.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief