Voor behoud van het kerkgebouw gaan parochiebestuur, Werkgroep Behoud Gummaruskerk en gemeente Steenbergen samen aan de slag
Voor behoud van het kerkgebouw gaan parochiebestuur, Werkgroep Behoud Gummaruskerk en gemeente Steenbergen samen aan de slag Foto: Claudia Koole

Nieuwe economische dragers gaan Gummarus redden

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Het is een onhoudbare situatie geworden voor het parochiebestuur Sint Gummarus in Steenbergen. De ontkerkelijking en het gebrek aan financiën is de bekende mokerslag. Hulp werd ingeroepen door de Werkgroep Behoud Gummaruskerk bij gemeente Steenbergen die gehoor geeft.

"Het beeldbepalend gebouw moet blijven", zegt wethouder Wilma Baartmans. "Het moet duurzaam behouden worden. Dit is in het coalitieakkoord opgenomen. Het is een must om het te behouden." Een nieuwe stuurgroep en projectgroep, die al zijn samengesteld, moeten het plan gaan uitvoeren om te gaan onderzoeken welke economische dragers geschikt zijn voor in het kerkgebouw. Alle mogelijkheden worden opengehouden. Een nog te werven architectenbureau gaat het onderzoek mee uitvoeren. Gemeente Steenbergen trekt er 50.000 euro voor uit. Baartmans: "We gaan het eerst goed doen en dan snel."

Eredienst

De grote gezichtsbepalende Gummaruskerk is nog niet aan de eredienst onttrokken. "De kerk is nu te groot voor de diensten", vertelt Adrie Hommel, Gebouwen en waarnemend secretaris van het parochiebestuur. "Het onderzoek moet gaan aantonen dat erediensten mogelijk blijven." Eerder werd het imposante gebouw ingezet voor ad hoc evenementen. Wethouder Petra Lepolder: "We gaan nu op zoek naar permanente functies. Dan gaat het erom welke economische dragers er zijn. Dat moet het onderzoek gaan uitwijzen en uiteindelijk gaan we de puzzelstukken schikken. De eredienst wordt nevengeschikt."

Horeca

Bisdom Breda blijft erbij betrokken. "Het bisdom kijkt mee", laat communicatieregisseur van Bisdom Breda Daphne van Roosendaal weten. "De nieuwe functies mogen niet tegen de leer van de kerk ingaan. Er wordt uiteindelijk een bisschoppelijke machtiging afgegeven om nieuwe functies toe te laten. Wat niet kan is bijvoorbeeld alleen maar horeca. Als het een klein percentage horeca betreft kan dit wel. Er mag niet worden vergeten dat mensen ervaringen hebben opgedaan in een kerkgebouw. Ze zijn er getrouwd of gedoopt. Die ervaringen mogen niet ontnomen worden." Een werkboek, als resultaat van het onderzoek, moet gaan uitwijzen welke mogelijkheden er zijn die passen bij het karakter van het gebouw. Baartmans: "Inwoners hebben niet zozeer iets met de kerkdienst, wel met het gebouw."

VVV

Het parochiebestuur schikt zich naar de situatie. Adrie Hommel: "We zijn ontzettend verguld met de houding van de gemeente. Op korte termijn is de kerk niet te behouden voor het parochiebestuur." Reeds in het voorjaar 2019 zal het agentschap VVV haar nieuwe deuren openen in het kerkgebouw. De gemeente acht het van belang om de kerk als identiteit van Steenbergen aan te houden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief