Afbeelding
Foto: Claudia Koole

Kinderen en volwassenen houden herdenking bij Bevrijdingsmonument in Welberg

Door: Claudia Koole Algemeen

WELBERG - Voor de tweede keer organiseerden leerlingen van groep 5 tot en met 8 van Pius X uit Welberg een herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in Welberg. Een paar dagen later volgde een herdenking waarbij burgemeester Ruud van den Belt en pastoor Hans de Kort aanwezig waren. Tijdens de herdenking van de basisschool ontvingen de kinderen een verrassend bericht.

'They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning, We will remember them', zo luidt de Act of Remembrence. Tijdens de officiële herdenking dragen alle leerlingen een klaproos, het symbool van Welberg en voor de slachtoffers bij de strijd en gevechten van de Slag om de Schelde. De Welbergse klok is een belangrijk monument voor Canada.

Verrassing

De herdenking met de basisschoolkinderen wordt ook gezien in Canada. Tijdens hun herdenking worden ze onderbroken met een mededeling. Sandra Houtepen: "Via Facebook live wordt er meegekeken naar deze prachtige herdenking. Jullie krijgen de groeten uit Canada." De kinderen lezen gedichten voor, zingen een deel van het Nederlandse volkslied Wilhelmus en sluiten af met een lied van een Syrisch blind meisje Zade dat vertaald is naar het Nederlands met titel Hartslag UNICEF voor Syrië. In dit land beleven kinderen nog steeds de gruwelen van een oorlog zonder vrijheid.

Vrijheid

Geruime tijd hebben de kinderen gewerkt aan de herdenking. Het gedicht van Lisa Boeren is te lezen op de pilaren van het kersverse klaproosviaduct waaraan leerlingen en inwoners van Welberg hebben meegewerkt. De kinderen werden met het thema vrijheid verbonden door een workshop van fotografe Marianne van den Bosch uit Kruisland, ze kregen uitleg over de Slag van de Schelde en de Bevrijding van Welberg door Angelo Somers, kregen onder andere het verhaal van Welbergenaar Corné Koenraadt te horen over de broers Helmons die na de bevrijding tijdens het buitenspelen omkwamen omdat ze op een antitankmijn liepen. Bij de herdenking met volwassenen stond dezelfde vrijheid centraal.

Een aantal leerlingen lazen hun gedichten voor die vrnl over vrijheid en oorlog gingen
Er vond een gelijktijdig luiden van de Welbergse klok met de Ceremonial Bell van het Canadese SALH regiment in Canada plaats
Een paar dagen later vond opnieuw een herdenking plaats aan de Canadezenweg met burgemeester Van den Belt
Samen zongen ze het lied Hartslag UNICEF voor Syrië


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief