Afbeelding
Foto: Moeder Valence Bickel

Steenbergen heeft eigen 'Karate Kid' als kampioen

Door: Claudia Koole

STEENBERGEN - In Kazachstan haalde de Heense Valence Bickel een wereldtitel binnen op het gebied van karatesport na een Nederlands en Europees kampioenschap op zak te hebben. Karate is haar een beetje met de paplepel ingegoten. Haar moeder is al jarenlang een karateka.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Nee, de film The Karate Kid uit 1998 was geen inspiratie voor mij", vertelt Valence Bickel. "Dat is een andere vorm van karate die ik niet doe. Wat ik beoefen is een knock-out knock-down systeem." Kenners in het veld weten dat het hier gaat om het fysiek uitschakelen van de tegenstander. Het systeem laat een vol contact toe met stoten, slagen en trappen op het lichaam. Een directe stoot in het gezicht mag niet. Voordat iemand een Kyokushin karateka is, zijn een aantal stadia doorlopen van positie, balans, coördinatie, vorm, snelheid, kracht en reflex.

Budosport

De sport heeft ze via haar moeder leren kennen. Valence: "Ik heb eerst 12 jaar lang geturnd. Daarna heeft mijn moeder mij meegenomen naar karate. Het verschil met kick-boksen is dat we niet slaan naar het gezicht." Het slaan en trappen op de romp hoort erbij, al komt een vechtsport niet altijd vriendelijk over. "Je bent in gevecht met jezelf", zegt Valence. "Het respect is zo hoog dat je elkaar daarna de hand schudt. Dat is de tak van sport. Fysiek en mentaal verleg je je grenzen. Je doet het niet om eigen emoties te verwerken. Ik vecht zonder emotie. Het is een budosport."

Karatelessen

Budo is een verzamelnaam voor andere Japanse vechtsporten en krijgskunsten. Denk aan Judo, Jiujitsu of Aikido. Bu staat voor oorlog, gevecht of krijger. Do staat voor weg of pad. Deze budosport Kyokushin Karate, de vorm karate die Valence volgt, wordt inmiddels in Steenbergen gegeven. "In september 2017 zijn we begonnen in 't Cromwiel met een groepje jeugd. Sinds kort geven we een aan groep volwassenen karatelessen. We willen het langzaam opbouwen." Kyokushin Karate gaat niet alleen om het fysieke vechten. Mentaal moet er ook geoefend en getraind worden op uithouding en volharding wat stamina heet. Er is zelfs een theoriegedeelte om de stoot-, slag-, trap- en afweertechnieken te bestuderen en te beoefenen. In combinatie met een goede ademhaling wordt iemand een uitstekende vechtsporter, zoals Valence Bickel dat is.

Sportkunde

Een periode van rust gaat voorlopig in, omdat ze zich moet voorbereiden op een volgend kampioenschap over een aantal maanden. Valence: "Ik ga het nu wat rustiger aan doen en me voorbereiden op Portugal waar ik in mei 2019 zal zijn voor het Europees kampioenschap. Eerst moet ik in februari nog het Nederlands kampioenschap doen, maar ik ga de lat daar niet heel erg hoog leggen. Ik ga alles geven in Portugal." In de toekomst wil Valence een fanatiek karateka blijven. Ondertussen is ze de komende jaren nog zoet met haar studie Sportkunde aan de Hogeschool Zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief