Piet geeft pepernoten aan een 100-jarige inwoner van De Vossemeren in Nieuw-Vossemeer
Piet geeft pepernoten aan een 100-jarige inwoner van De Vossemeren in Nieuw-Vossemeer (Foto: Claudia Koole)

Sinterklaastraditie wordt ouderwets gevierd zonder ongeregeldheden in Steenbergen

STEENBERGEN - In een periode van een nationale discussie over Zwarte Piet, met voor- en tegenstanders, is het in iedere plaats even spannend als Sint Nicolaas met een team Pieten aankomt. De Sinterklaasintochten in Steenbergen, Nieuw-Vossemeer, De Heen en Kruisland zijn gemoedelijk verlopen.


"De geplande Sinterklaasintochten van afgelopen weekend zijn ouderwets gezellig verlopen", laat een woordvoerder van gemeente Steenbergen weten. "Er zijn geen meldingen binnengekomen over ongeregeldheden voor, tijdens of na de intochten van De Heen, Nieuw-Vossemeer, Kruisland en Steenbergen. Zoals gebruikelijk was de politie aanwezig en liep er ook een BOA-team rond. Bij ons zijn binnen onze gemeente geen protestacties bekend rondom de nationale kwestie Zwarte Piet. We hebben hier ook geen aanvragen voor protest ontvangen."

Oproer

Dat was in andere steden anders. Minister-president Mark Rutte vindt het vervelend dat voorstanders van Zwarte Piet zich onbehoorlijk hebben gedragen bij recente Sint Nicolaas intochten. "Iedereen moet kunnen demonstreren", uitte hij via andere media zoals Nu.nl Het Sinterklaasfeest verzandt steeds vaker in een discriminerende rel met racistische leuzen. Het is een jaarlijks terugkerende oproer die nog geen einde kent. Terwijl de intochten binnen gemeente Steenbergen gemoedelijk verliepen, werden er in gemeente Tilburg 44 personen aangehouden die uit waren op een confrontatie met de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Dansen

In de kernen Steenbergen, Nieuw-Vossemeer, De Heen en Kruisland liepen veel gezinnen mee in een stoet om het Sinterklaasfeest te gaan vieren. In het dorpshuis Siemburg te Kruisland werd carnaval nog eens aangehaald. De van oorsprong twee rk-tradities, die van carnaval en Sint Nicolaas, werden gemengd om feest te vieren en gelukkig te zijn met elkaar tijdens een speciale voorstelling waar Pieten knoeiden met mayonaise en overgingen naar Pietenaise en polonaise waarbij kinderen al dansend de zaal rondgingen. Deze magie van het Sinterklaasfeest wordt hoog gehouden.

l

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief