Eenzelfde container hoort voor Dintelkat in Dinteloord te staan. Op de foto zijn de katten Robijntje en Tinus te zien van Stichting Hanna die in De Achtste Hemel kwamen wonen.
Eenzelfde container hoort voor Dintelkat in Dinteloord te staan. Op de foto zijn de katten Robijntje en Tinus te zien van Stichting Hanna die in De Achtste Hemel kwamen wonen. (Foto: Stichting Hanna )

Meer wettelijke ruimte voor non-profit organisaties bij kledinginzameling

STEENBERGEN - Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering staat een Motie Afvalstoffenverordening 2019 ingepland. De Volkspartij pleit voor meer wettelijke ruimte op het gebied van kledinginzameling binnen de gemeente Steenbergen. Dat alleenrecht is nu louter toebedeeld aan Stichting de Kringloper.


DOOR CLAUDIA KOOLE

"Vrijwilligers die goed werk doen voor de samenleving moeten alle wettelijke ruimte krijgen voor hun eigen inkomsten", laat Ger de Neve weten van de Volkspartij in Steenbergen. "Zeker als ze geen beroep kunnen doen op subsidie." Die wettelijke ruimte is binnen het huidige beleid van de gemeente Steenbergen erg beperkt. Zo beperkt zelfs dat alleen Stichting de Kringloper het recht heeft om formeel kleding in te zamelen. Dat heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld Dintelkat geen container van DierenLot mag plaatsen voor kledinginzameling. Stichting DierenLot ondersteunt ruim 700 beneficianten in Nederland om dieren in nood te kunnen helpen.

Erkenning

"We kunnen met afstandsgeld en giften net het hoofd boven water houden", vertelt Ineke van Dintelkat. "Helaas gaan er dingen kapot en is huishoudelijke hulp nodig." Dintelkat is reeds erkend door DierenLot en ze staan als inzamelpunt op de landelijke website vermeld, maar inzamelen van kleding is voor hen niet leuk op dit moment. Ze riskeren een berisping en verbod van de gemeente Steenbergen. "Dat is heel erg jammer, want DierenLot ondersteunt kledinginzameling en verdubbelt het bedrag. We zouden een stukje extra promotie voor DierenLot kunnen doen door de kledingcontainer buiten te zetten. Wij doen fijn en nuttig werk, maar DierenLot nog veel meer. Ze zouden door erkenning meer waardering krijgen voor alles wat ze doen. We willen heel graag erkenning van de gemeente."

Kledingcontainer

Bij andere gemeenten in Nederland zijn de regels soepeler hieromtrent. Stichting Hanna met Dierentehuis De Achtste Hemel in de gemeente Westerwolde kent eenzelfde doel als Dintelkat in Dinteloord, neemt dieren in nood op en verzorgt dieren in een huiselijke omgeving. Zij mogen legaal profiteren van de kledingcontainer van DierenLot. Op de foto staat bovenop de container Robijntje, die als voormalig proefdier uit een laboratorium is gered, samen met de opgeknapte Tinus.Binnenkort zal blijken of Dintelkat de kledingcontainer ook legaal buiten mag plaatsen.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief