Foto: Claudia Koole

Familie, kunst en schilderen horen bij Sandra Houtepen

STEENBERGEN - Goede voornemens. Wie kent ze niet? Elk jaar komen ze terug als nieuwe start. Sandra Houtepen uit Steenbergen vertelt haar goede voornemens en hoe ze de aankomende kerstdagen doorbrengt. Ze is op tweede kerstdag jarig en heeft een opmerkelijke herinnering aan haar moeder.


DOOR CLAUDIA KOOLE

"Het allerbelangrijkste zijn mijn zeven kleindochters en één kleinzoon. Als die me nodig hebben zet ik alles opzij", laat Sandra Houtepen weten. "Maar ook voor mijn man Hans, kinderen, familie en vrienden. Ik vind het verder belangrijk om bezig te zijn voor mijn medemens. Dit doe ik door vrijwilligerswerk wat ik kan doen binnen de marge van mijn gezondheid. Kunstforum Steenbergen, platform Kunst en Cultuur, Bevrijdings Monument Welberg en de ApneuVereniging zijn mijn doelen."

Jarig

Kunst hoort bij Sandra. Schilderen ook. Ze maakt beeldschone creaties met haar schilderstechnieken die ze zichzelf heeft aangeleerd. Sandra: "Als hobby ben ik graag met ons groepje Art Collectief Vrouwenstreken aan het schilderen in ons mooie atelier op de Welberg." Dit atelier is gevestigd in de sacristie van de voormalige rooms-katholieke Corneliuskerk. De kerstdagen gaat ze doorbrengen met haar familie. Met name tweede kerstdag is een hele drukke dag. "Dan ben ik jarig en komen de kinderen en kleinkinderen. Dat is bij ons nogal een happening. Met onze vier kinderen, één schoonzoon en drie schoondochters en acht kleinkinderen zijn we altijd met 18 personen. De kleinkinderen zijn vanaf de leeftijd van bijna vijf jaar tot vier weken oud. Het lijkt dan wel een kindercrèche hier."

Vriendschappen

Als kind kende ze alleen kerstslingers en kerstversiering op haar verjaardag. Sandra: "Ik vergeet nooit meer wat mijn moeder vroeger tegen me vertelde. Voor mij werden er nooit ballonnen of slingers opgehangen. Dat stond natuurlijk niet bij de kerstversiering. En toen ik dat ongeveer als 6-jarig kind een beetje verdrietig tegen mijn moeder zei, vertelde ze: 'Alleen voor hele speciale kinderen zetten mensen de kerstboom met ballen in plaats van ballonnen en jij bent daar één van'." 

Na de kerstdagen breekt een andere periode aan en wordt het tijd voor goede voornemens. "Zoals zoveel mensen wil ik wel wat kilo's kwijtraken. Dat is goed voor mijn gezondheid. En ook wat meer stilstaan bij het moment. Niet zoveel stress omdat er veel dingen moeten." Haar vriendschappen gaat ze een beetje onder de loep leggen. "Ik heb sommige vrienden een beetje verwaarloosd. Daar kan onze vriendschap wel tegen, maar ik ben toch van plan om daar komend jaar wat meer tijd voor hen vrij te maken."

Nieuwjaarswens

Buiten het persoonlijke vlak wil ze tevens wat inspiratie meegeven voor het algemene vlak. Dan gaat het over tolerantie binnen de samenleving. Sandra: "Ik merk dat de maatschappij verhardt. De mensen zijn vaak gericht op het eigen ego. Kijk eens om je heen zonder te veroordelen of bang te zijn dat je er zelf iets door tekort komt. Openstaan voor je medemens en verandering zal je leven rijker maken." Als nieuwjaarswens wil ze meegeven aan een ieder: "Ik hoop dat 2019 een tolerant, inspirerend en goed jaar wordt voor iedereen. En als die inspiratie uitmondt in mooie beeldende kunst, neem dan contact met me op. Wie weet kunnen we het ergens laten zien."

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief