Het trouwe team van De Holle Roffel dat honderden kerststallen opzet voor de traditionele Kerststallentocht in Kruisland
Het trouwe team van De Holle Roffel dat honderden kerststallen opzet voor de traditionele Kerststallentocht in Kruisland (Foto: Claudia Koole)

'De krant moet ik op tijd lezen'

KRUISLAND - Voor de lijst Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed kwam de traditionele Kerststallentocht niet in aanmerking, omdat het niet van generatie tot generatie is overgedragen in vroegere tijden. Toch wordt deze tocht weer voor de 14e keer georganiseerd. Een stille kracht op de achtergrond is Dami Koevoets uit Kruisland die in zijn goede voornemens deze geliefde tocht meeneemt voor de lustrumeditie in 2019.


DOOR CLAUDIA KOOLE

"In december 1991 is het gereedschapsmuseum de Holle Roffel opgericht en bestaat al 28 jaar", vertelt Dami Koevoets. "Dat neemt een behoorlijk tijdvak van mijn leven in. Het draait op vrijwilligers die erg hun best doen het zaakje draaiende te houden. Het probleem is echter dat de huidige groep bestaat uit mensen die al lange tijd met pensioen zijn. Het is moeilijk om nieuwe jonge mensen warm te maken om als vrijwilliger mee te gaan. Nu de kersttocht weer gehouden wordt voor de 14e keer en het museum aangekleed wordt met tientallen kerststallen, kunnen we altijd nieuwe leden gebruiken." Met de lustrumtocht van 15 jaar voor de deur is het een goed voornemen om een groep enthousiaste mensen te werven en vast te houden.

Vogels

Buiten de organisatie van de jaarlijkse Kerststallentocht in Kruisland, dat weken tevoren veel tijd vraagt om alles in goede banen te leiden, houdt Dami Koevoets zich ook bezig met het kweken van vogels voor tentoonstellingen. "Het kweken van vogels doe ik al dik 60 jaar. De Japanse meeuwen nemen een belangrijke plaats in. Dit resulteert in kampioenschappen. Die worden georganiseerd in de regio, maar ook in het buitenland. In januari 2019 in Zwolle is de wereldtentoonstelling te zien waar 30.000 vogels ingeschreven zijn. Die van mij zijn hier ook bij."

Pootaardappelen

Over het dorp Kruisland is hij lovend en vindt het jammer dat het zo weinig in het nieuws komt. Dat mag in het nieuwe jaar wel anders volgens hem. "We hebben een nieuw gemeentehuis en daar zijn we echt trots op. Het was ook nodig, want het oude Siemburg was echt versleten. Ook de plaatselijke supermarkt is een pluspunt in het dorp. Nou kun je tevreden zijn, maar dat ben ik niet. Als ik kijk naar wat er de laatste jaren gerealiseerd is en welke luxe aanwezig is in de stad Steenbergen en Dinteloord om het aantrekkelijk te maken voor dagjesmensen en toeristen, vind ik dat Kruisland er maar armzalig vanaf komt. Kruisland is goed voor bieten en pootaardappelen."

Cadeautjes

De nieuwjaarswens die Dami Koevoets heeft voor de lezers van De Bode is: "Ik wens veel geluk en voorspoed voor iedereen en dat men zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van ziektes en ongelukken. Ik besef dat het niet voor iedereen is weggelegd, vandaar de factor geluk." Een belangrijk element blijft het lezen van de krant. "De krant moet ik op tijd lezen", vertelt Koevoets. "Ik wil weten wat er in Kruisland en ver daarbuiten gebeurt." De kerstdagen brengt hij door met zijn vrouw, dochter en schoonzoon. "We vieren dan kerst met cadeautjes. Verder wachten we gewoon het nieuwe jaar af."

Kerststallentocht

De Kerststallentocht vindt plaats op zaterdag 15 december 2018 van 17.00 uur tot 21.00 uur. In het gereedschapsmuseum de Holle Roffel kunnen entreekaartjes worden gekocht om de kersttocht te lopen door het dorp. Bij dit entreekaartje zitten veel versnaperingen inbegrepen die aangeboden worden door Kruislanders en door Coop Schrauwen. Straten in Kruisland zijn op een bijzondere manier verlicht in een kerstsfeer.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief