John van der Zanden begint reeds begin oktober met de opbouw van zijn kerstdorp
John van der Zanden begint reeds begin oktober met de opbouw van zijn kerstdorp Foto: Claudia Koole

Woonkamer verandert in verlicht kerstdorp

Door: Claudia Koole

DE HEEN - Het zoemt, het suist en het leeft in De Heen. Bij de familie Van der Zanden is een groot, heel groot kerstdorp opgezet in de huiskamer. Het is een prachtige attractie met lichtjes, huisjes, spoorwegen, draaimolens, en zelfs de Efteling is met veel elementen aanwezig. Maar zo'n groot verlicht dorp staat er niet binnen een dag. Daar komt veel werk bij kijken.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Wie bij de familie Van der Zanden in De Heen de woonkamer binnenstapt, wordt vanzelf stil en begint met turen. De één vindt het kitsch, de ander beeldschoon. Een prestatie is het beslist, want John van der Zanden is er ruim vijf weken mee bezig om het dorp van vijf bij zes meter op te zetten aan twee wanden in zijn woonkamer. "Ik begin er in oktober al mee", vertelt hij. "Ik ga dan alle draadjes en verbindingen van elektriciteit na, want het is een groot netwerk." Zo'n kerstdorp is niet in één dag opgezet. Ieder poppetje, elk huisje met boompje en beestje is bekend binnen de familie. Steeds meer mensen komen kijken naar het bijzondere kerstdorp dat iets weg heeft van de diorama in de Efteling.

Kerststal

"De Efteling staat er zelf ook. Kijk maar, Langnek staat er ook en hij gaat op en neer." De spullen die er staan komen overal vandaan. John van der Zanden: "We hebben niet alles nieuw gekocht. Soms zijn mensen het na één keer al beu en doen ze spullen weg. Er staan ook tweedehands huisjes. En kijk, we hebben ook de bestelauto die vroeger bij ons thuis stond." Een stukje verderop aan een andere wand toont hij een grote imposante kerststal. "Die is van mijn tante en is best oud. We vinden het heel bijzonder dat we deze kerststal hebben." Muisstil is het niet in de huiskamer. Al het fictieve leven in het grote kerstdorp geeft z'n eigen geluid en sfeer. Als je aandachtig staat te kijken, rolt er boven je hoofd een skilift langs. Uiteraard ontbreekt de wintersport niet in dit verlichte kerstdorp. "Als ik het beu word, dan zet ik bepaalde dingen even uit. Het is niet voortdurend aan. Wij werken veel en de buitenverlichting gaat aan en uit via een app op bepaalde tijden."

Stroom

Eigenlijk begint de liefde voor kerstverlichting buiten bij deze familie. "De kerstboom die naast ons huis staat, is negen meter hoog." Achter deze kerstboom van licht staat een grote stellage om bij ieder lampje in de hoogte te kunnen. Voordat de voordeur is bereikt, zijn mensen al flikkerend in het licht gezet door snoeren, rendieren en sterren. Veel stroom kost het niet volgens John van der Zanden. "Nee, het is allemaal LED-verlichting. En het staat niet een hele dag aan. Trouwens, een hobby mag wel een beetje geld kosten. We verlichten ons huis al zeker tien jaar. Tegen december wordt er al gevraagd of we buiten weer gaan versieren."

Verzameling

Klachten zijn er niet van de buren. "Wat we te horen krijgen is dat iedereen het mooi vindt. Ze staan er versteld van hoe we het allemaal zo gezet krijgen. En ook hoeveel werk erin zit om het allemaal klaar te zetten. Het is voornamelijk moderne verlichting. De decoraties zijn in de loop der jaren verzameld." Het is een hobby die steeds opnieuw wordt beleefd voor en rond de kerstperiode. Hoeveel het heeft gekost, wil John van der Zanden niet kwijt. Dat het om duizenden euro's gaat, bevestigt hij. "Oh ja, dat zeker."

Gezelligheid

De reden om dit kerstdorp op te zetten is tweeledig; zowel gezelligheid als geloof speelt een rol. "We genieten van de versieringen", laten John en zijn vrouw weten. "We vinden het gezellig om lekker thuis te zijn met kerst. Gezellig eten met het gezin. We hopen dat andere mensen ook gezellige dagen zullen hebben en van elkaar genieten." In het nieuwe jaar wordt het kerstdorp langzamerhand weer afgebroken en wordt de huiskamer weer huiskamer met televisie- en computerscherm om vervolgens weer te wachten tot de volgende opbouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief