Afbeelding

Plusbus blijft rijden in gemeente Steenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Het college heeft ingestemd met het subsidieverzoek voor 2019 van de Stichting Plusbus Steenbergen. Dit is een nieuwe stichting die vanaf 1 januari 2019 de uitvoering van de activiteiten voor de Plusbus voor haar rekening neemt.

Hierdoor kan de Plusbus gewoon door blijven rijden. Voor de inwoners die gebruik maken van deze unieke voorziening verandert er niets. De Plusbus voert haar werkzaamheden uit met voornamelijk de inzet van enthousiaste vrijwilligers en minimale professionele ondersteuning. Tot eind 2018 wordt de Plusbus als activiteit uitgevoerd door Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen (SWOS).

Onderzoek

Een gevolg van de vaststelling van het plan van aanpak kwaliteitsimpuls welzijnswerk Steenbergencdoor de gemeente raad is dat de Plusbus, als activiteit, niet mee overgaat naar WijZijn Traverse Groep. Om die reden is in de afgelopen maanden door SWOS, in nauw overleg met de gemeente, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het voortzetten van de dienstverlening van de Plusbus als zelfstandige organisatie vanaf 2019.

Subsidie

In dit onderzoek is uitgegaan van de huidige dienstverlening en is gekeken naar toekomstkansen en alternatieve businessmodellen. Daarnaast is gekeken naar de voorwaarden, financieel en inhoudelijk, waaronder de Plusbus als zelfstandige organisatie verder zou kunnen gaan. Conclusie uit dit onderzoek is dat, met een subsidie vanuit de gemeente van 19.500 euro, een doorstart mogelijk is. Vanaf 2019 is hiervoor structureel een bedrag opgenomen in de begroting.

Voorwaarde

Om deze doorstart en de ondersteuning van de vrijwilligers zo goed mogelijk te begeleiden, heeft de gemeente onder andere de voorwaarde gesteld dat de stichting professioneel ondersteund wordt. De invulling hiervan ligt bij het bestuur van de Plusbus zelf. Daarbij valt te denken aan ondersteuning van de vrijwilligers
in de vorm van coördinerende en administratieve taken.

Enthousiast

Er is eveneens een nieuwe Stichting Plusbus Steenbergen opgericht. Er zijn enthousiaste bestuursleden bereid gevonden zorg te gaan dragen voor aangepast personenvervoer, van deur tot deur, voor ouderen en mensen met een beperking in de gemeente Steenbergen. Dit om minder mobiele mensen de mogelijkheid te bieden om aan het maatschappelijk leven deel te nemen, anderen te ontmoeten en aan activiteiten deel te nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief