Brabanders gebruiken creditcard voor kerstinkopen

STEENBERGEN - Veel Nederlanders halen vandaag nog snel hun laatste Kerstinkopen bij de verschillende lokale winkeliers. Uit onderzoek van de Geldshop.nl blijkt dat die inkopen in Noord-Brabant vaker dan gemiddeld gefinancierd worden door creditcards. In totaal werden 1.371 consumenten gevraagd om na te gaan of en hoe de feestdagen worden gevierd en hoe de aankopen hiervoor worden gefinancierd.


De meeste Nederlandse consumenten (79,9%) betalen de Kerstinkopen van de reguliere betaalrekening met een positief saldo. Er zijn echter ook veel mensen die de aankopen voor de feestdagen op een andere manier (moeten) financieren. Zo betaalt 11,5% van de ondervraagden de aankopen voor Kerstmis vanaf een betaalrekening op roodstand. 3,3% koopt spullen voor de feestdagen op afbetaling en 2,7% leent geld van een geldverstrekker of van iemand in de familie, vrienden- of kennissenkring. Een slimme manier van 'financieren' voor de feestdagen blijken zegelboekjes te zijn; 4,2% geeft aan dit voor de feestdagen als de belangrijkste manier van financiering te gebruiken.

Brabanders gebruiken creditcard

Er heersen, op provinciaal niveau, grote verschillen in de manier waarop mensen de inkopen voor Kerstmis financieren. Zo blijkt dat inwoners uit Zeeland relatief het vaakst zegeltjes sparen om zo hun Kerstinkopen te betalen, en mensen in Limburg relatief het vaakst rood staan (11% ten opzichte van het landelijk gemiddelde). In Noord-Brabant betaalt men relatief vaak met een creditcard (12% vaker dan het landelijk gemiddelde). Friezen zetten relatief het vaakst geld op een spaarrekening om daar de inkopen voor de feestdagen mee te financieren (14% vaker dan het landelijk gemiddelde). 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief