Leerlingen van groep 8 van Maria Regina kregen voorlichting van Jeroen Weerdenburg (CDA) over de gemeenteraad.
Leerlingen van groep 8 van Maria Regina kregen voorlichting van Jeroen Weerdenburg (CDA) over de gemeenteraad. Foto: Claudia Koole

Leerlingen groep 7 en 8 leren presenteren en debatteren alsmede het vakjargon van een gemeenteraad

Door: Claudia Koole Politiek

STEENBERGEN - Het scholenproject gemeenteraad is een initiatief van de gemeenteraad zelf dat jaarlijks wordt gehouden voor groepen 7 en 8 op basisscholen binnen gemeente Steenbergen. Op basisschool Maria Regina stond raadslid en CDA- fractievoorzitter Jeroen Weerdenburg woensdag voor groep 8. Buiten een uitleg over de gemeenteraad kregen ze een quiz waarin allerlei, soms grappige, antwoorden stonden.

Als een scholier wordt gevraagd naar de beslommeringen van politiek, en daarmee ook bedoeld een gemeenteraad, worden de schouders opgehaald of wordt soms nee geschud. Het wordt als saai werk gezien. Bovendien zijn er regelmatig discussies te zien op televisie en YouTube van kibbelende politici. Uit onderzoek blijkt verder dat jongeren niet zoveel op hebben met alsmaar pratende politici. Het 'blablabla' maakt politiek oninteressant voor jongeren. Binnen de gemeente Steenbergen is het scholenproject gemeenteraad bedacht om jongeren er actief bij te betrekken. Ze mogen zelf een debat aangaan in de raadszaal van het gemeentehuis om op te komen voor zaken die zij belangrijk vinden.

Quizvragen

Bij de uitleg van Jeroen Weerdenburg komt aan bod hoe een gemeenteraad werkt met een raadsprogramma voor vier jaar met plannen en het college dat de plannen uitwerkt. De gemeenteraad controleert hierbij of het college het goed doet. In een raadsvergadering wordt er vervolgens gestemd voor een voorstel waarbij de meerderheid beslist. De kinderen in de klas luisteren, maar het wordt leuker als er quizvragen komen. De stoel waar een raadslid op zit kent onjuiste varianten als troon, pluche en fauteuil. Zo'n stoel heet namelijk een zetel. De definities die aangereikt worden voor de betekenis van democratie, en waar de leerlingen uit kunnen kiezen, kent een komische opsomming. Het goede antwoord is dat de macht bij het volk ligt. De foute antwoorden waren dat één persoon de baas is, dat niemand de macht heeft en dat democratie een protestmars is. Tenslotte wordt de vraag gesteld hoe het heet als een raadslid een speech van een ander raadslid wil onderbreken. Het juiste antwoord hierbij is interrumperen. De onjuiste antwoorden zijn evacueren (ontruimen), observeren (waarnemen) of persifleren (belachelijk maken).

Presentatie

Het is de eerste keer dat de gemeenteraad een thema heeft bepaald waarover het plan van de basisschoolkinderen moet gaan. Voor 2019 is dit: bewegen. Jeroen Weerdenburg geeft aan waar het plan aan moet voldoen. Leerlingen van andere basisscholen worden eveneens begeleid door andere (burger)raadsleden. Per deelnemende school doen groepjes van drie leerlingen mee aan de terugkomdagen. Die zijn op 15 en 22 maart en op 5 april. Tijdens een debat, dat geleid wordt door burgemeester Ruud van den Belt, komt één van de gepresenteerde ideeën als beste uit de bus. De finale vindt plaats op 10 mei dit jaar met een prijs van 2.500 euro. Ondertussen ervaren de leerlingen dat politiek best leuk is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief